Luuk legt thuis in Zuidlaren een van de grootste puzzels ter wereld: 'Ik heb wel eerst de huiskamer opgemeten'

Een (zeer klein) deel van de bewuste puzzel. Foto: YouTube Krzysztof W

Luuk ten Have (34) uit Zuidlaren draait overuren door een van de grootste puzzels ter wereld te leggen. In zijn eigen huiskamer, waar de ruim 42.000 stukjes net passen. ,,Er zitten dagen tussen waarop ik van 's ochtends vroeg tot Jeroen Pauw bezig ben."

Ha Luuk. Allereerst, om misverstanden te voorkomen: het gaat hier niet om de allergrootste puzzel ter wereld, hè?

,,Klopt, al was dat twee jaar geleden nog wel het geval. Nu is er een nog grotere puzzel, maar die is bij mijn weten niet te koop in Nederland. Bovendien zou hij toch niet in de huiskamer passen, omdat hij te lang is. Deze past precies. Ik houd tien centimeter over in huis."

,,De puzzel is 7,5 bij 1,5 meter. Hij bestaat uit zeven lagen, die ik voorlopig op elkaar heb gelegd met karton ertussen. Op die manier kan ik tenminste nog een beetje rondlopen in huis. Als de puzzel straks af is, schuif ik de lagen van elkaar af en vorm ik alles tot een geheel."

,,Je ziet uiteindelijk de wereld met kenmerkende natuur en gebouwen. Australië aan de rechterkant, Canada en Amerika links en wij in het midden. De zon komt ook aan de rechterkant op en gaat links onder."

Hoe lang ben je al in de weer?

,,Ik ben begin dit jaar op 16 februari begonnen. Ik dacht er in eerste instantie zo'n drie jaar over te doen. Toen was ik alleen nog van plan om elke dag maximaal anderhalf uur aan de slag te gaan. Maar je weet hoe het gaat. Het liep al snel behoorlijk uit de hand."

,,Er zitten dagen tussen waarop ik van 's ochtends vroeg tot Jeroen Pauw bezig ben. Twee dagen geleden nog, zelfs. Ik moest toen de lucht aanleggen. De meeste puzzelaars weten hoe lastig dat is."

,,Aan het eind van de dag ben je dan helemaal kapot. Terwijl je in wezen niets hebt gedaan. Alleen maar gezeten. Het voordeel is dat de puzzel wel een stuk sneller af is. Ik wist in augustus dat ik voor het eind van het jaar klaar zou kunnen zijn. En dat lijkt inderdaad te gaan lukken."

loading  

De meest prangende vraag is misschien wel: waarom?

,,Ik puzzel graag en was er als kind al veel mee bezig. Toen zag ik twee jaar geleden deze enorme puzzel staan op Bol.com. Er hing alleen een stevig prijskaartje aan, waardoor ik de aankoop nog maar even uitstelde."

,,Maar weet je wat het is? Ik ben ook een enorme wielerfan. Toen het seizoen afgelopen winter een poosje stil lag, moest ik iets anders vinden om in mijn vrije tijd te doen. Ik heb de puzzel toen alsnog gekocht. Al heb ik voor de zekerheid eerst de huiskamer opgemeten. Het ging me natuurlijk niet gebeuren dat de puzzel niet zou passen."

,,Het is trouwens niet zo dat ik verder niets te doen heb. Ik werk op de groente- en fruitafdeling van de Albert Heijn in Zuidlaren. Daar praat ik ook geregeld met een paar klanten over de puzzel, al moet ik eerlijk bekennen dat ik er vaak zelf over begin."

Straks is -ie af. Niet bang voor het zwarte gat?

,,Nee hoor. Ik ben de laatste tijd wel aan het denken gezet. Als de puzzel daadwerkelijk af is, heb ik weer meer tijd voor andere dingen. Mijn familie in de Achterhoek bezoeken, bijvoorbeeld. Dat schiet er de laatste maanden wat bij in. Al hoor ik geen klachten, hoor. Iedereen vindt het spectaculair wat ik aan het doen ben."

,,Ik houd de familie via WhatsApp op de hoogte van de vorderingen. En mijn moeder komt elke zondagavond op bezoek. Die vindt het leuk om te zien hoe de puzzel beetje bij beetje gelegd wordt."

,,Toch ben ik ook wel wat gaan relativeren. Want uiteindelijk leg ik nu gewoon een stuk karton aan elkaar. Een beetje lachwekkend als je er over nadenkt, toch? Maar ja, er ligt straks wel een spektakelstuk in huis. Ik sluit zelfs niet uit dat ik nog eens zoiets ga doen."

Maar dan de allergrootste puzzel ter wereld?

,,Dat zou wel het mooiste zijn, maar dan moet ik in een groter huis wonen. Anders liggen de puzzelstukjes straks op de stoep. Dat moet je niet willen."

Kees Molenaar uit Ameide - jou misschien wel bekend - was een paar jaar geleden de trotse maker van de toen nog grootste puzzel ter wereld.

,,Kennen doe ik hem niet, maar ik heb het ook gelezen. Zijn puzzel was iets kleiner. Hij legde iets meer dan 40.000 stukjes, terwijl die van mij ruim 42.000 stukjes heeft."

Molenaar liet weten dat hij na voltooiing van zijn meesterwerk een puzzel van 3000 stukjes ging maken. Als cooling down, zeg maar.

,,Daar begin ik niet aan. Ik ben straks wel even uitgepuzzeld. Het is de bedoeling dat ik op 20 december klaar ben. Dan kan ik tijdens de kerstdagen op m'n gemakje naar de familie in de Achterhoek."

,,De puzzel blijft tot en met 31 december in de huiskamer liggen. Voor mensen die eventueel nog een kijkje willen nemen. En dan ruim ik in de eerste week van januari de boel maar op. Dat zal toch een keer moeten gebeuren."

 

Krzysztof uit Polen heeft dezelfde puzzel als die van Ten Have al voltooid. Kijk hieronder het puzzelproces terug.

menu