ME was aanwezig bij slot protestactie Jan Huzen, maar dat was een 'gelukkig toeval'

Jan Huzen gebruikte niet zijn claxon, maar een grote sirene op de achterkant van zijn auto. Foto: Gerrit Boer

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie was paraat bij het protest van de Steungroep Boeren en Burgers zondag in Emmen, maar de aanwezigheid was een ‘gelukkig toeval’.

Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). ,,Noordelijke leden van de ME waren aanwezig geweest bij een demonstratie van Pegida in Eindhoven. Op de terugreis hebben ze een korte tussenstop gemaakt in Emmen. Toen bleek dat de protesttoer van Jan Huzen en de zijnen vreedzaam eindigde, zijn de politiemensen naar huis gegaan.’’

Actievoerders boos om aanwezigheid ME

Leden van de Steungroep Boeren en Burgers van Huzen, die zondag weer een protestrit maakten door Drenthe en Groningen om zich sterk te maken voor ‘boeren, vrijheid en tradities’, uitten na afloop hun ongenoegen over de aanwezigheid van de ME in Emmen.

,,Het is niet zo dat de burgemeester van Emmen uit voorzorg heeft verzocht om de aanwezigheid van de Mobiele Eenheid. De ME was in de buurt en heeft een korte stop gemaakt in Emmen. Het was een gelukkig toeval’’, zegt de VRD-woordvoerder. ,,Er is geen intentie geweest de ME in te zetten.’’

Burgemeester Emmen: niet om inzet ME verzocht

De Emmer burgervader Eric van Oosterhout was naar eigen zeggen niet degene die de ME heeft verzocht bij Hoogeveen niet in noordelijke richting te rijden, maar rechtdoor koers te zetten naar Emmen. Van Oosterhout laat via een woordvoerster weten ‘niet om de ondersteuning van de ME te hebben verzocht’. Wie wel verantwoordelijk is voor de koerswijziging, blijft onduidelijk.

De protestrit, die in Beilen begon met 25 auto’s, gaandeweg de rit aanzwol en in Emmen eindigde met (volgens de actievoerders) 80 voertuigen, werd verreden met toestemming van de VRD. De actievoerders moesten de snelweg mijden (de vorige keer ontstond door de lage snelheid een ongeluk op de A28), het was verboden te claxonneren en de stoet mocht uit niet meer dan 40 auto’s bestaan.

De stoet is niet op de snelweg geweest, maar er werd naar hartenlust getoeterd en de actievoerders zeggen zelf dat de ‘optocht’ uiteindelijk uit veel meer dan 40 auto’s bestond.

menu