MFC De Spil in Gasselternijveen groeit uit zijn jasje en moet uitbreiden. Maar hoe gaat dat in coronatijd? 'Het sociale leven komt hier mondjesmaat weer op gang'

MFC de Spil in Gasselternijveen. Foto: DvhN

Multifunctioneel centrum De Spil in Gasselternijveen groeit uit zijn jasje. Om ook in de komende jaren onderdak te geven aan alle activiteiten wordt het dorpshuis in december of januari verbouwd.

Zo wordt de keuken aangepakt en komt er een schuifdeur vanuit de gang naar de huiskamer, waardoor de ouderen die beter kunnen bereiken. Met die schuifdeur ontstaat een ruimte die ook kan worden afgesloten. Ook de bibliotheek en de openbare basisschool J. Emmens zitten in het pand.

,,De keuken krijgt een betere afzuigkap”, zegt beheerder Anda Vonk. ,,Nu kan je aan de andere kant van het gebouw ruiken wat er in de keuken wordt bereid. Daar willen we van af.”

Van 85.000 euro naar 50.000 euro begroting

De gemeente Aa en Hunze steekt 15.000 euro in de verbouwing (dankzij de regeling Vitaal Platteland-dorpsinitiatieven), terwijl in februari vanuit het Oranje Fonds al 10.000 euro is ontvangen en vanuit het Rabofonds 5000 euro. De Spil stopt zelf 15.000 euro aan spaargeld in de verbouwing.

Vonk zegt dat daarmee lang niet alles kan worden uitgevoerd. ,,Oorspronkelijk zijn we uitgegaan van een totale begroting van 85.000 euro. Inmiddels hebben we de verbouwing voor 50.000 euro begroot. Met de rest, zoals het vervangen van horeca-apparatuur, moeten we nog even wachten.”

Krijgt De Spil extra zonnepanelen?

Tevens wil De Spil het aantal zonnepanelen op het dak uitbreiden van 151 naar 240. ,,Of dat doorgaat, hangt af of de panelen kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet van ons gebouw van maximaal 2 x 40 ampère.”

‘Het sociale leven komt hier mondjesmaat weer op gang’

Net zoals in de andere tientallen dorpshuizen in Drenthe kwamen de activiteiten in De Spil in maart vanwege de corona-uitbraak volledig stil te liggen. ,,Inmiddels komt het sociale leven mondjesmaat weer op gang. Biljarten, darten, bingo en dansen kan weer, maar met bijvoorbeeld kaarten en bridgen zijn we in het kader van de afstandsregel nog voorzichtig.”

De relatieve rust in De Spil heeft tot gevolg dat Vonk de grote zaal momenteel verhuurt aan andere partijen. ,,Avebe geeft hier cursussen, evenals welzijnsgroep Tinten uit Gieten. Zij maken daarbij gebruik van dagarrangementen.”

Verbouwing start in december of januari

Het aantal activiteiten heeft ook invloed op de uitvoering van de verbouwing. ,,Als het in het najaar rustig blijft in De Spil, dan start de verbouwing in december. Anders pas in januari. Tammenga uit Gasselte en Harwig uit Emmen gaan de verbouwing uitvoeren.”

De Spil werd in 2017 uitgeroepen tot Drents dorpshuis van het jaar.

menu