Het is zeker: de M&G Group bouwt een enorme fabriek in rookgasafvoer en ventilatiesystemen op het bedrijventerrein Assen-Zuid. Krijgt de expansiedrift van de Drentse hoofdstad dan nu echt vorm in het zuidelijke deel van Assen?

Het hing al een tijdje boven de markt, maar nu is de komst van Muelink & Grol definitief. Het bedrijf wil nog dit jaar starten met de bouw van een enorme fabriekshal van 36.000 vierkante meter. Dat is ter grootte van ongeveer zes voetbalvelden. In deze enorme fabriek worden elf productielocaties van Burgerhout in Assen en Muelink & Grol in Groningen samengevoegd. Bedoeling is dat de fabriek in 2023 klaar is.

Miljoenenoperatie

Een grootse operatie die miljoenen kost, zegt directeur Jeroen de Haan. Bij M&G werken in Groningen 200 en in Assen 150 mensen. Maar of in de nieuwe fabriek straks 350 mensen werken, kan De Haan nog niet zeggen. „Als er überhaupt al veranderingen zouden komen, dan bespreken we dat eerst met onze medewerkers. We moeten eerst bouwen.”

Muelink & Grol is marktleider op het gebied van de ontwikkeling en fabricage van rookgasafvoer en luchtdistributiesystemen. Burgerhout, met een fabriek aan de Doctor A.F. Philipsweg in Assen, maakt sinds 1996 deel uit van het sterk groeiende concern. Het huidige pand op die locatie gaat in de verkoop zodra de verhuizing naar Assen-Zuid klaar is, zegt directeur De Haan.

Opsteker voor Assen-Zuid

De komst van Muelink & Grol is een opsteker voor Assen. Het gonst al jaren van de geruchten, maar tot dusver is bedrijvenpark Assen-Zuid nog één grote, kale vlakte. Wel is de gemeente sinds begin dit jaar bezig om de grond bouwrijp te maken.

Het bedrijventerrein, met een oppervlakte van zo’n zestig hectare, werd jaren geleden tot ontwikkeling gebracht om Assen de ruimte te bieden voor verdere expansie. Door de economische crisis bleef belangstelling uit en moest de gemeente een pas op de plaats maken. Ondertussen draaide het project FlorijnAs, waarbij ook de infrastructuur in het zuidelijke deel uitgebreid onder handen werd genomen. Op- en afritten naar alle windstreken van Nederland lagen klaar. Nu de bedrijven nog.

‘Komst werkt als katalysator’

Ondernemend Assen is dan ook blij dat Muelink & Grol zijn naam verbindt aan Assen-Zuid. De ondernemersvereniging is nauw betrokken bij alle ontwikkelingen op de bedrijventerreinen. „Muelink & Grol heeft een mooie uitstraling. Daar willen bedrijven zich wel mee afficheren. Wij denken dat de komst werkt als katalysator. Als één schaap over de dam is, volgen er meer”, zegt voorzitter Kor IJszenga, die zelf directeur van de Assense uitgeverij Koninklijke Van Gorcum is.

Mirjam Pauwels, wethouder Economische Zaken in Assen, noemt de komst van Muelink & Grol ook goed nieuws en bemerkt dat de interesse voor Assen-Zuid toeneemt. „Langzaam wordt zichtbaar dat Assen-Zuid in beweging komt. Er zijn meerdere gesprekken gaande voor grotere kavels.” Met welke bedrijven de gemeente om de tafel zit, wil Pauwels niet zeggen. „Maar ik verwacht daar dit jaar nog wel uitsluitsel over.”

Duurzaam tankstation

Eerder werd al de komst van een EnergyHub aangekondigd op het bedrijventerrein Assen-Zuid. Dat is een tankstation waar ook duurzame energiebronnen zoals waterstof worden aangeboden. Bedoeling is dat bij dit pompstation ook snelweggebonden horeca komt. Namen als koffieketen Starbucks en fastfoodketen Burger King worden daarbij genoemd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe