M&G naar Assen-Zuid: 350 banen in nieuwe fabriek

Muelink en Grol (M&G) overweegt zich te vestigen op het nieuwe bedrijvenpark Assen-Zuid. Hier worden de bedrijven uit Groningen en Assen (Burgerhout) samengevoegd in één nieuwe fabriek.

Fabriek biedt werk aan 350 mensen

Bij M & G werken in Groningen 200 en in Assen 150 mensen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van de ontwikkeling en fabricage van rookgasafvoer-, luchttoevoer en luchtdistributiesystemen. De producten worden gemaakt van aluminium, roestvrij staal en kunststof.

De internationale M&G Group telt ruim 600 werknemers, die werkzaam zijn op tien locaties. Het bedrijf is actief in zeven verschillende landen in Europa en in Amerika (DuraVent) en is Europees marktleider qua verkoop en technologie.

‘De keuze is voorlopig op Assen gevallen’

Muelink en Grol zou een optie op zes hectare grond in Assen-Zuid hebben genomen. Gezienus Hoving, directeur Europa van het bedrijf, ontkent dat. Hij bevestigt wel dat Assen de belangrijkste kandidaat is voor vestiging van de nieuwe fabriek.

Hoving: ,,We hebben bij een aantal gemeenten geïnformeerd naar de beschikbare kavels. De keuze is voorlopig gevallen op Assen en de plannen daarvoor zijn we nu aan het uitwerken.’’

Huidige fabrieken zijn aan vernieuwing toe

De reden van de samenvoeging en verhuizing uit Groningen is simpel, legt Hoving uit. ,,De inrichting van beide fabrieken is toe aan vernieuwing richting smart factory. Het ligt daarom in de rede om de twee vestigingen op een locatie samen te brengen.’’

Muelink en Grol werd in 1932 opgericht door twee loodgieters die ook hun eigen producten gingen maken. Het bedrijf is nu gevestigd aan de Duinkerkenstraat in Groningen. Burgerhout, met een fabriek aan de Doctor A.F. Philipsweg in Assen, maakt sinds 1996 deel uit van het concern dat de laatste tien jaar sterk groeide.

Het bedrijvenpark Assen-Zuid is goed bereikbaar vanaf de A28, waar ter hoogte van het TT Circuit een nieuwe op- en afrit is aangelegd. Het bedrijvenpark, met een oppervlak van zo’n zestig hectare, werd jaren geleden tot ontwikkeling gebracht om Assen de benodigde ruimte te bieden voor verdere expansie. Door de economische crisis bleef de belangstelling uit. Wel werd april 2013 met veel bombarie de komst van een melkpoederfabriek - Scepter Brands - aangekondigd. Die zou gaan produceren voor de Chinese markt en 200 nieuwe banen opleveren. De fabriek is nooit van de grond gekomen.

Pas december vorig jaar kon het eerste succesje worden gemeld: de bouw van een duurzaam tankstation door DCB Energy uit Spijkenisse. Het bedrijf bouwt door heel Nederland een netwerk van vijftien tankstations. In Assen komt het vierde met waterstof, vloeibaar aardgas (LVG), gecomprimeerd aardgas (CNG), elektriciteit en reguliere brandstoffen als benzine en diesel. Bij het tankstation komen ook een beveiligde parkeerplaats voor vrachtwagenchaufeurs op doorreis en snelweghoreca. DCB Energy zou goed zijn voor 50 tot 100 banen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.