'Maak van oude dierentuin mensenpark'

Op 1 juli las ik in Dagblad van het Noorden dat de gemeente Emmen een bureau in de arm genomen heeft om het totaalconcept van het oude dierenpark te ontwikkelen.

Een totaalconcept, dat verheugde me. Niet af en toe een leuk plan of plannetje voor delen van het park, maar een stevig concept voor het hele park. Maar toen ik verder las werd ik wat onrustig. Fresh Forward heette het bureau waar het oog van de gemeente op gevallen was. Het kwartje viel. Fresh Forward is ook het bureau dat de basis gelegd heeft voor Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Hetzelfde bureau dat het concept maakt voor twee parken die in alle opzichten drastisch van elkaar verschillen. Het oude park dat een totaal andere missie, sfeer en aanleg had en deels nog heeft dan Wildlands. De rijke historie van het oude park , met z'n eeuwenoude bomen, z'n romantische slingerpaadjes, z'n met groen overgroeide nachtonderkomens voor dieren, z'n musea, wijken hemelsbreed af van de avontuurlijke beleving van attractiepark Wildlands.

Dat verschil tussen de twee zou juist versterkt moeten worden, zodat ze allebei hun eigen aantrekkingskracht krijgen. Niet een bureau als Fresh Forward, dat Wildlands op zijn manier aantrekkelijk wist te maken, maar een landschapsarchitectenbureau met oog voor de charme van het oude park zou er aan de slag moeten gaan.

Het zou de nadruk kunnen gaan leggen op natuur en cultuur, zodat het een levendig, mooi wandelpark gaat worden waar veel te beleven is door ideeën die door Emmenaren aangedragen zijn. Maar wel onder één breed goed doordacht concept.

Ik zie het al voor me, zoals zoveel andere liefhebbers van dit groene hart van Emmen, waar herinneringen aan sommige dieren weer naar boven komen. Een park met vijvers met eenden en springlevende karpers, met een diervriendelijke kinderboerderij, met ruimtes voor theater- en dansvoorstellingen, met overal beelden, met exposities op het brede gebied van kunst, met ruime grasvelden, veel bloemen, terrasjes en winkeltjes. Trek de laden maar open in het gemeentehuis. We hebben al een attractief dierenpark, een theater, een alom geprezen plein, een oude kerk tussen geboomte. Alleen nog geen goed verzorgd groen park over natuur en cultuur. Het mensenpark.

Aleid Rensen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.