Attentie in Groningen, Drenthe, Friesland (en de rest van de wereld): Maak zaterdag plaats voor Dr. Denker

Zaterdag staat hij weer in de krant: De Grote Dr. Denker Kerstpuzzel. Hoogtepunt van het jaar voor duizenden fans.

Een tipje van de sluier heeft de Dr. al opgelicht in zijn opwarmpuzzels: Het thema van Dr. Denker is dit jaar ‘plaats’. De eerste opwarmpuzzel bevatte vijf Groningse plaatsnamen, de tweede vijf Drentse en we weten ook al dat in de eindejaarsknaller op 28 december vijf Friese plaatsnamen verstopt zitten.

Maar om welke plaatsen het zaterdag gaat? Noord-Nederlandse, landelijke, Europese? Of wordt het woord 'plaats' heel anders uitgelegd? Bij Dr. Denker weet je het nooit.

Dr. Denkers Kerstpuzzel hoort sinds 1980 voor een nog altijd groeiende groep Drenten en Groningers net zo bij Kerstmis als de kerstboom en kerstkransjes. Sinds een aantal jaren zitten ook steeds meer Friezen met de kerstpuzzel naast de kerstboom.

Met een postzegel op de post

En wie ermee besmet is, komt er nooit meer vanaf. De Dr. Denkerfans zitten in heel Nederland, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Ondanks de mogelijkheid om een digitaal abonnement te nemen, gaat nog steeds elk jaar een aantal Dr. Denker-kranten met een postzegel op de post naar Oud-Groningers en oud-Drenten buiten het verspreidingsgebied van de krant.

Overigens zijn Groningers en Drenten daar niet uniek in. Bijna elke krant heeft vlak voor kerst een extra grote puzzel om de verveling tijdens de soms saaie kerstdagen te verdrijven.

Een ware hype vormt de laatste jaren de AIVD Kerstpuzzel. Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, een afdeling van de Nederlandse veiligheidsdienst, publiceert sinds 2011 elk jaar een extreem moeilijke puzzel om ‘systematisch en logisch denken te stimuleren.’

De puzzels bestaan uit sudoku’s, afbeeldingen, rebussen en raadsels. Heel ingewikkeld. Oplossen kan dan ook het beste met een groepje, adviseert de AIVD.

De Nationale Wetenschapsquiz, vorig jaar voor het laatst op TV, werd niet voor niets rond Kerst uitgezonden. De quiz wordt niet meer op televisie uitgezonden, maar wordt dit jaar gehouden in de Balie in Amsterdam, op ‘derde’ Kerstdag.

Een vrijwel onoplosbare puzzel als huiswerk

Jaspers King William’s test, kortweg JKWT, wordt sinds 2012 gemaakt door Emma Moraal uit Apeldoorn, Sylvia Sebregts uit Nijmegen en Stan de Laat uit Tilburg. De puzzel bestaat uit 150 crypto’s en plaatjes en wordt elk jaar rond Kerst gepubliceerd op Jasper’s cryptogrammensite.

Het verhaal gaat dat leerlingen van het internaat van King William’s College op het Britse eiland Man al 115 jaar geleden met de kerstvakantie een vrijwel onoplosbare quiz als huiswerk meekregen. De belangrijkste boodschap was: het maakt niet uit of je alle oplossingen vindt, als je maar weet wáár je ze kunt vinden.

Leo Sybrandy, misschien niet heel toevallig oud-inwoner van Assen, maakt sinds een aantal jaren Mr. Meesterspuzzel. Net als Dr. Denker is het een rebuspuzzel, die rond Kerst verschijnt.

En net als Dr. Denker leidt Mr. Meester het thema van zijn puzzels in met een verhaaltje. Mr. Meester ontbeert echter het geheime wapen van Dr. Denker: de mooie tekeningen van Janneke de Jonge.

menu