De gemeente Emmen gaat de bovenverdieping van de villa De Lindenhof opnieuw verhuren als tijdelijke woonruimte. De begane grond van het monumentale pand in het Emmer centrum wordt de nieuwe plek van kunstatelier Arte Facta.

Arte Facta is nu nog gevestigd in het Biochron, pal naast de entree van de voormalige dierentuin. Dit was de afgelopen jaren een plek waar meerdere ondernemers op het gebied van kunst en cultuur te vinden waren.

De gemeente wil dit complex in de eerste helft van volgend jaar tegen de vlakte gooien. Het Biochron is zwaar verouderd en slurpt energie. De wethouders Jisse Otter (Wakker Emmen) en Robert Kleine (CDA) boden dit najaar de gebruikers een alternatief: De Lindenhof, de villa pal naast de Hema in het Emmer centrum.

loading


Inmiddels is duidelijk dat alleen Arte Facta hiervan gebruik maakt. De anderen hebben elders onderdak gevonden. Zo verkast Galerie Bij Leth begin volgend jaar naar het voormalige pand van de kledingzaken ByOni en De Vries Damesmode in de Derksstraat.

,,In de Lindenhof kon ik maximaal 2,5 jaar terecht. Dat is mij te kort. Ik wil aan mijn toekomst bouwen en niets steeds hoeven te verhuizen’’, verklaart Ingo Leth van de gelijknamige galerie. Hij is inmiddels begonnen met het schilderen van zijn nieuwe onderkomen in de Derksstraat in het oude centrum. ,,Een lekkere grote ruimte die aan al mijn wensen voldoet.’’

Ook Kijkmeester, dat sinds anderhalf jaar te vinden was in het Biochron, verhuist niet naar De Lindenhof. Hetzelfde geldt voor artiestenvereniging Unplug and Play, die inmiddels een plek heeft gevonden in het stadstheatertje in de oude dierentuin.

Escaperoom krijgt nieuwe vestiging, ergens in het centrum

De sloop van het Biochron betekent ook het einde van een escaperoom in dit pand. De vestiging van Escaperoom Emmen in het voormalige onderkomen van de ringstaartmaki’s en de colobusapen blijft gewoon open. De bedoeling is dat er van dit bedrijf weer een tweede escaperoom komt, ‘ergens in het centrum van Emmen’.

Edelsmederij Aafke Hof, die tegenover het Biochron in de voormalige souvenirwinkel van de oude dierentuin zit, zegt voorlopig nog niet aan een vertrek te denken. ,,Misschien ben ik over een jaar of vier aan de beurt, als er op de plek van het Biochron een nieuw gebouw staat.’’

‘Meer sociale controle, zeker in de avond en nacht’

Brigitta van Hilst van Arte Facta draait er niet omheen. Ze is blij dat ze terecht kan in De Lindenhof, maar vindt het heel jammer dat zij daar straks als enige creatieve ondernemer zit. ,,Heb je meerdere bedrijven bij elkaar, dan verstrekt dat elkaar. Net zoals dat de afgelopen jaren gebeurde in en rond het Biochron.’’

Aanvankelijk zou Arte Facta de eerste verdieping van De Lindenhof betrekken, maar na overleg met de gemeente is er gekozen voor de begane grond. De eerste verdieping kan dan als woonruimte worden verhuurd. ,,Vind ik heel goed. Op deze manier is er meer sociale controle, zeker in de avond en in de nacht.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe