Maarten slaagde met vier profielen voor het gymnasium op Esdal in Emmen (en er staat geen enkele onvoldoende op zijn cijferlijst)

Maarten de Jong. Foto: Privé

Niet met één maar met maar liefst vier profielen slagen op het Gymnasium. Maarten de Jong, leerling van het Esdal college in Emmen, deed het. Met geen enkele onvoldoende op de cijferlijst.

Je hebt alle profielen die je kúnt volgen, gevolgd. Waarom koos je daarvoor?

,,Nou, ik wist in eerste instantie niet eens dat ik alle vier de profielen deed. Ik koos in mijn derde jaar voor Economie & Maatschappij (E&M), Natuur & Gezondheid (N&G) en Natuur & Techniek (N&T). Het profiel Cultuur & Maatschappij (C&M) trok mij iets minder en ik volgde dan ook geen cultuurvak. Tenminste, dat dacht ik. Want ik heb ook Latijn gedaan en een klassieke taal bleek onder de noemer cultuur te vallen. Toen bleek ik ineens aan alle profielen te voldoen.”

Dat moet een pittige schooltijd geweest zijn?

,,Dat valt best mee hoor. Ik vind leren leuk en ik heb het geluk dat ik het ook goed kan. Als ik een tekst een paar keer goed doorlees, dan begrijp ik het vaak wel. Voor sommige vakken heb ik weinig moeite hoeven doen. Zo ben ik in de afgelopen twee jaar maar vijf keer naar een les Duits geweest. Dat was een zogenaamd dubbeluur. De les Duits viel samen met een andere les. Vaak sloeg ik Duits dan over. De helft van mijn studeertijd heb ik aan Latijn besteed, daar heb ik het meeste voor moeten doen.”

Ben je trots op wat je gedaan hebt?

,,Zeker. Ik heb geen onvoldoendes op mijn cijferlijst dus dat is heel mooi. Toch denk ik wel dat ik beter had gekund als ik er wat meer moeite voor had gedaan. Maar ik vind school belangrijk, maar er zijn meer dingen in het leven natuurlijk. Ik was vaak eerder dan mijn vrienden op school en ik ging ook bijna altijd later naar huis maar ik probeerde wel altijd voor het avondeten klaar te zijn met schoolwerk.”

Wat doe je dan allemaal naast school?

,,Ik fitness graag en ik mountainbike. Dat doe ik een paar keer per week. En ook muziek maken is een hobby. Ik speel piano, gitaar en drum. Samen met mijn zusje schrijf ik liedjes, zij kan erg mooi zingen.”

En nu, studeren?

,,Ja. Na de zomer ga ik Econometrics & Operational Research studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is niet zo’n heel bekende opleiding. Het draait heel erg om wiskunde en economie en het voorspellen van de economie. Zo kun je na de studie bijvoorbeeld bij een bank aan de slag of bij een verzekeraar, waar je een voorspelling maakt over de hoogte van zorgpremies. Het is heel breed. Ik heb er heel veel zin in. Niet alleen in de studie maar ook in het studentenleven. Op dit moment ben ik druk op zoek naar een kamer, hopelijk lukt dat.”

menu