Machteloos tegen vernieling hunebedden

FOTO LIA TIEMS

Dinsdag was het weer zover: een hunebed in Loon werd vernield. De hunebeddenbeheergroep is machteloos. „Het gebeurt al heel lang en blijft ook wel gebeuren.”

In Loon werd een van de dekstenen van het monument getild. In augustus vorig jaar werd een hunebed in bosgebied de Emmerdennen bij Emmen met verf bespoten. En in maart 2015 werd er brand gesticht bij een hunebed in het Strubben Kniphorstbosch. De Drentse monumenten zijn sinds jaar en dag slachtoffer van vandalisme en daar komt voorlopig geen verandering in.

Alle partijen zijn het erover eens: dit soort vandalisme mag niet gebeuren. Er is dan ook aangifte gedaan. Tegelijkertijd kiezen ze er collectief voor geen maatregelen te nemen. Jori Wolf van Staatsbosbeheer (SBB). „De rijksmonumenten zijn een belangrijk onderdeel van Drenthe en moeten gewoon toegankelijk blijven.”

„Er is niet echt een goede oplossing voor de bescherming van de hunebedden”, zegt Harrie Wolters van het Hunebeddencentrum. „Ze liggen op afgelegen plekken dus ze zijn moeilijk in de gaten te houden. Een hek eromheen is ook niet wat je wil, dat doet af aan de beleving. Bovendien: wat je ook doet, mensen komen er toch wel bij. We staan er machteloos tegenover.”

Publieke functie

Volgens Wolters hebben de hunebedden een publieke en toeristische functie en kunnen ze daarom niet zomaar afgeschermd worden. Provinciaal historicus Wijnand van der Sanden beaamt dat. ”Wat je ook doet, je tast de beleving aan. En je kan niet bij elk hunebed een agent neerzetten”, zegt Van der Sanden.

Het monument in Loon kan weer worden hersteld. Maar, waarschuwt Van van der Sanden: „Er verandert altijd iets als een hunebed wordt aangetast, dus het is alles behalve wenselijk. Echter, dat zijn de alternatieven om ze te beschermen ook niet.”

De hunebedden verstoppen onder zand is geen optie. „Dat is niks, niet voor de duizenden toeristen en ook niet voor de Drenten zelf.”, zegt Wolters. „Camera’s zijn ook lastig, dan zit je weer met privacy en tast je ook de beleving aan. Bovendien wordt het al gauw onbetaalbaar.”

Zinloos

Een vraag die onbeantwoord blijft, is waarom de hunebedden worden vernield. Wolters: „Het is een afspiegeling van de maatschappij. Misschien is het stoer doen met een groepje jongens, of met drank op ongein uithalen, ik weet het niet. Vind de daders maar eens. Ik vraag me ook af of ze wel weten wat ze eigenlijk doen.”

En toch blijven mensen het doen, denkt Van der Sanden. „Het is zinloos. Maar het gebeurt al heel lang en blijft ook wel gebeuren.”

Volgens Wolf van Staatsbosbeheer is het vooral belangrijk om een sterke verbinding met de monumenten te creëren. „Veel hunebedden zijn bijvoorbeeld door een nabij dorp ‘geadopteerd’, dat werkt goed. We moeten er een gevoel van trots bij hebben.”

menu