Via de website maghetlichtuit.nl kan iedereen sinds kort melding maken van overbodige verlichting die hinder veroorzaakt. Directeur Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe legt uit.

Waarom dit meldpunt?

„Nederland is een van de meest lichtvervuilde landen van de wereld, dat zie je heel duidelijk op satellietbeelden. Dat is jammer, want de nachtelijke duisternis is heel waardevol. Zo komen ‘s nachts veel meer dieren tot leven dan mensen denken. Die dieren hebben hinder van de enorme hoeveelheid licht die we samen uitstralen, en raken daar soms zelfs van in de war. Deze campagne zet het probleem van lichtvervuiling in de schijnwerpers. Want naast dieren hebben ook mensen steeds vaker last van felle verlichting. Van moderne straatverlichting die ‘s nachts de slaapkamer in schijnt tot dag en nacht verlichte reclame-uitingen.”

Hoe erg is de lichthinder in Drenthe?

„Binnen Nederland doet Drenthe het relatief goed, zo is het Dwingelderveld één van de donkerste gebieden van Nederland. Toch is ook in onze provincie al jaren sprake van een toename in het gebruik van verlichting. Zonde, want Drenthe wil een oerprovincie zijn. Je kunt hier nu nog de schoonheid van de nacht beleven en zien hoe donker het ‘s nachts écht kan worden. Dat heeft best attractieve waarde, want veel mensen in de Randstad hebben nog nooit de sterrenhemel goed bekeken.”

Toch zie je ook in Drenthe, bijvoorbeeld langs de A28, steeds meer verlichte reclameborden verschijnen. Hoe vindt u dat?

„Je ziet inderdaad steeds meer reclame langs de wegen verschijnen, soms in de vorm van grote led-schermen. Als we niet oppassen verandert de snelweg voor je het weet in een enorme, bonte kermis. Wij hebben daar een aantal jaar geleden al een punt van gemaakt en we blijven proberen om afspraken met reclamebedrijven en gemeenten te maken om ze in ieder geval ‘s nachts uit te krijgen. Onlangs is de rijksadviseur nog met het advies gekomen ze te verbieden. Maar ja, het is een verdienmodel he.”

Wat gebeurt er als ik een melding van onnodige lichthinder maak?

„Als iemand een melding doet via onze website, toetsen we die. Het moet natuurlijk wel om een terecht punt gaan. Gaat de melding over bijvoorbeeld een bedrijf, dan nemen wij contact op met de vraag of aanpassingen mogelijk zijn. In veel gevallen komen daar goede reacties op en kijken we samen of we de lichthinder aan kunnen pakken. Het gebruik van licht is echt geen taboe, maar het kan vaak veel minder en efficiënter.

Zet de verlichting bijvoorbeeld om middernacht uit, dan ziet toch niemand het meer. En sfeerverlichting om bijvoorbeeld een oude kerk zichtbaar te maken in het donker is heel mooi, maar zorg ervoor dat je dat heel gericht doet en de uitstraling beperkt. Daar willen wij na zo’n melding bij helpen, al vragen we wel begrip voor het feit dat we niet alles voor mensen kunnen oplossen. Voor te felle straatverlichting kunnen mensen ook zelf bij de gemeente aankloppen.”

Wat is het uiteindelijke doel in Drenthe?

„De toename in het gebruik van verlichting lijkt dit jaar wat tot staan gebracht. Dat is mooi, maar nu willen we het naar beneden brengen. Onder meer door te proberen het verlichtingsbeleid van gemeenten op orde te krijgen en het onderwerp tussen de oren van alle Nederlanders te houden. Wij merken gewoon dat dat een positief effect heeft. En in acute situaties blijven we actievoeren voor het verminderen van lichthinder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe