Mag je hond nou loslopen of niet? Tynaarlo gaat dit duidelijk uitleggen

Regels moeten duidelijk zijn. Daar gaat burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo met een communicatiedeskundige en een jurist voor zorgen.

Thijsen beloofde dinsdagavond een publieksvriendelijke versie voordat de gemeenteraad een herziening van de algemene plaatselijke verordening (APV) goedkeurde. De raadsleden Willem van der Meij (GroenLinks) en Henny van den Born hadden wel bezwaren tegen het slechte taalgebruik en onduidelijkheden in de verordening.

Wanneer mag je op straat accordeon spelen?

,,Stel je wilt weten of je hond los mag lopen in de Onlanden’’, zei Van den Born. ,,De huidige verordening leidt er toe dat een hondeneigenaar op de dijk met iemand gaat bakkeleien met iemand die daar tegen is, terwijl de hond het wild opjaagt.’’ Van der Meij kon er niet wijs uit worden of een straatartiest een vergunning nodig heeft. ,,Dat wil ik toch weten voor ik mijn accordeon van zolder haal’’, stelde hij.

Bewust ruime marges

Thijsen gaf toe dat de tekst is overgenomen van een modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij erkende ook dat de gemeente soms bewust ruime marges hanteert in de regels, zodat die vaak het gelijk naar zich toe kan trekken. Hij vindt ook dat de inwoners moeten weten waar ze aan toe zijn. ,,De heer Van der Meij kan zijn gang gaan met zijn accordeon. Je mag overal op straat spelen, maar de burgemeester kan soms een optreden niet toestaan. Bijvoorbeeld in de buurt van een etablissement wanneer daar net een optreden is.’’

Ook goed digitaal zoeksysteem

Raadslid John Franke (Leefbaar Tynaarlo) vroeg of er geen overlast kan komen van op straat rappende jongeren in Zuidlaren, maar die vrees deelt de raad niet. Op aandringen van Van den Born komt er ook een goed digitaal zoeksysteem in de verordening. Om technische redenen kan dit pas in de zomer van volgend jaar klaar zijn, zei Thijsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.