Maken de chefs van Treant zorggroep in Emmen vandaag het ‘Beste menu van de zorg’? (+video)

Drie chefs van zorggroep Treant in Emmen doen donderdag mee aan een kookwedstrijd voor alle zorginstellingen in Nederland. Ze hopen de eretitel ‘Beste Menu van de Zorg 2017’ in de wacht te slepen.

Woensdagmiddag. De laatste snijplanken, blenders en messen worden door Annie IJken, Geert Vos en Roel de Leeuw verzameld en op een grote stalen trolley in de keuken van woonwijkcentrum Holdert gezet. ,,We nemen ook uit voorzorg onze spullen mee, vorig jaar moesten we bijna vechten om een snijplank”, zegt Annie lachend. De wedstrijd is de drie niet onbekend. Vier keer eerder deden ze mee. Ze schopten het tot de derde plaats.

Nog één keer het dessert: een fruit trio mix

Op een klein keukenblok in de hoek staan ingrediënten uitgestald. Aardbeien, bananen, appels, perziken. De hele keuken ruikt naar de scherpe geur van de takken verse munt op het snijblok. Speciaal voor deze krant bereiden ze nog één keer het dessert: een fruit trio mix. Voor de gelegenheid heeft het drietal hun zwart/roze koksbuis, dat al netjes gewassen en gestreken klaarlag, weer even aangetrokken.

Het idee dat ouderen in verzorgingshuizen alleen maar blikvoer en magnetronmaaltijden voorgeschoteld krijgen, is een doorn in het oog van de chefs. ,,Mensen zullen niet gauw tegen hun kinderen zeggen: Och, ze hebben mij toch zó lekker gedoucht vanochtend”, vertelt Geert. ,,Nee, ze vertellen in geuren en kleuren wat ze hebben gegeten die dag. Vers en gezond eten staan hier hoog in het vaandel.”

Grootste uitdaging? Het budget.

Het Treant-team strijdt tegen deelnemers van het Flevoziekenhuis in Almere en de Rivas Zorggroep uit de regio Rotterdam. Allemaal bereiden ze ter plekke een driegangenmenu voor een vakkundige jury.

Er zijn strenge eisen aan het menu gesteld. Zo moet het makkelijk in groten getale te maken zijn en moet het ook goed smaken als er geen zout wordt toegevoegd. ,,De grootste uitdaging is om binnen het maximale budget van vier euro per persoon te blijven”, vertelt Roel terwijl hij een banaan pelt en deze in grove stukken snijdt. Want vier euro, dat is weinig. ,,Als je met verse producten werkt kun je die niet bij de koopjesmarkt halen.”

‘Bewoners zitten ook niet elke dag op een toef slagroom op hun toetje te wachten.’

De vakjury proeft donderdag vooraf een schorsenerensoep, als hoofdgerecht een kipdijfilet met zalmfarce/brie en als dessert de trio fruit mix. Het menu zou niet misstaan op de kaart van een goed restaurant. Is het überhaupt mogelijk om dit op een doorsnee woensdagmiddag aan honderd bewoners voor te schotelen? ,,Dat kan prima”, legt Annie uit. ,,Natuurlijk pakken we voor de wedstrijd een beetje uit. Bovendien zitten bewoners ook niet elke dag op een toef slagroom op hun toetje te wachten.”

Het hoofdgerecht. Foto: Treant

Een geoliede machine

De ingrediënten van de eerste laag in het dessert, perzik en banaan, worden gemixt in de blender. Het gierende geluid overstemd het gesprek. Roel zet een glas met een bodempje vla klaar, Geert prikt een aardbei op een satéprikker voor de garnering. Annie blendt door aan de tweede (appel/spinazie) en derde laag (aardbei/banaan). Laag voor laag wordt zo het glas volgegoten.

Het is een geoliede machine ,,We willen donderdag vooral laten zien dat ook koks in verzorgingshuizen hun vak goed verstaan”, vertelt Roel. ,,Je probeert iets te bedenken wat niet alledaags is en wat de smaakpapillen echt prikkelt.” En dat doet het dessert. Wie goed met de lepel langs de bodem gaat proeft een mix van milde vla, zoet fruit en een zuurtje van de appel/spinazie-laag.

,,Succes hè, laat je de kaas niet van het brood eten!” roept een oude man naar het drietal als hij met zijn rollator voorbij schuifelt. Ze lachen. ,,We gaan ons best doen!” Wanneer het Treant-team de eerste prijs (€5000) binnenhaalt zal ook deze bewoner meedelen in de feestvreugde. ,,Als we winnen gaan we dat geld gebruiken om het samen met vrijwilligers, medewerkers en bewoners te vieren.”

Zelf de fruit trio mix maken? Hier het recept

Ondersta laag: blanke vla

Laag 1: Een smoothie van perzik en banaan

Laag 2: Een smoothie van appel en spinazie

Laag 3: Een smoothie van aarbei en mix

Giet in een champagneglas een laagje blanke vla en vul het glas vervolgens op met de drie smoothielagen. Om het af te maken kun je een aardbei, geprikt op een satéprikker, op het glas leggen ter garnering. Tip van Annie: als de smoothie-ingredienten niet makkelijk willen mixen, voeg dan geen water toe maar bijvoorbeeld een beetje appelsap. Door water vlakt de smaak af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.