Ruim een week geleden werd project Trots op Darp beloond met de jaarprijs van de Drentse Historische Vereniging (DHV). De gewonnen 1000 euro legt het dorp apart als bijdrage aan een fotoboek van Frans Ohm (72).

Goedemiddag meneer Ohm. Vorig weekend was het naslagwerk ‘Trots op Darp, 70 jaar wederopbouw’ goed voor zowel de jury- als de publieksprijs van de DHV. Inmiddels werkt u aan een fotoboek over Darp. Kunt u daar iets over vertellen?

,,In Trots op Darp ligt de nadruk op de geschiedenis van het dorp. Met centraal daarin natuurlijk het bijzondere verhaal van de afbraak van het oude Darp in de oorlog om het Duitse vliegveld aan te kunnen leggen. Ik concentreer me op het huidige dorp en het dorpsleven anno nu. Met mijn foto’s probeer ik de dorpscultuur vast te leggen: de mensen en gezinnen, de feesten, noem maar op. Een portret van Darp, als pars pro toto voor de cultuur in veel andere dorpen. Ik verwacht dat inwoners van andere dorpen veel in mijn boek zullen herkennen.”

Wat heeft u met Darp? U woont in Den Haag.

,,In 1975 hebben mijn vader en moeder een boerderijtje in Darp gekocht. Ik heb door de jaren heen heel veel tijd in het dorp doorgebracht. Mijn ouders zijn inmiddels overleden en de boerderij is nu van mijn broer en mij. Ik kom nog altijd veel in Darp. In het dorp hoor ik geregeld: je bent één van ons.”

De bekende journalist en schrijver Frank Westerman schrijft een verhaal over Darp, dat u opneemt in uw boek. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

,,Simpel: ik heb hem benaderd. Hij is een gelouterde schrijver, die Drenthe goed kent. Westerman is geboren in Emmen en is in Assen opgegroeid. Hij levert een flink verhaal, hebben we afgesproken.”

Wanneer komt uw fotoboek uit?

,,Ik verwacht in november. Ik maak al jaren foto’s van Darp en ben met dit project begonnen rond de tijd dat ook Trots op Darp werd gerealiseerd. Maar ik wil bepaalde aspecten van het dorp en het dorpsleven nog wat beter vastleggen. En, niet onbelangrijk: ik ben nog op zoek naar aanvullende financiering voor het boek. Hopelijk kan ik nog wat fondsen aanboren. Ik heb al een vormgever en een lithograaf gevonden en er zijn intussen contacten met twee uitgevers.”

U zegt dat u de dorpscultuur wilt vastleggen. Wat is, in een paar woorden, Darp precies voor een dorp?

,,De saamhorigheid is hier groot. Als het nodig is, zijn ze er voor elkaar. Of, zoals ze in het dorp zeggen: met elkaar en voor elkaar. Darpers zijn over het algemeen ook harde werkers, ze schrikken er niet voor terug de handen uit de mouwen te steken. Last but not least zijn het mensen die zich niet laten kisten.”

Van dat laatste is de herbouw van Darp, zo kort na de oorlog, het beste bewijs, of niet?

,,Inderdaad, ja. De bewoners van de afgebroken huizen zijn na 1944 een aantal jaren verspreid over de regio ingekwartierd geweest: in Uffelte, Ruinerwold, Havelte, De Wijk... Na de bevrijding is men direct met de bouw van het nieuwe dorp gestart. Het had ook heel anders gekund. Maar ja, we hebben het ook over een bevolking die eind negentiende eeuw nog in grote armoede leefde. In Darp stonden toen plaggenhutten. In de winter was er geen werk, het was armoe troef in die tijd. Die hele geschiedenis van Darp werkt tot op de dag van vandaag door in de mentaliteit van de dorpelingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe