Een 24-jarige man uit Stadskanaal wordt verdacht van opzettelijke brandstichting in shoarmazaak Ali Baba in Nieuw-Buinen. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zaterdagnacht 11 oktober rond half 1 een molotovcocktail gegooid op het pand aan het Noorderdiep.

Donderdag was in de rechtbank in Assen de eerste procedurele zitting in de strafzaak tegen de man. Volgens de officier was hij de bewuste avond te gast in de shoarmazaak. Rond tien uur kreeg hij ruzie met de uitbater van de eetgelegenheid, omdat hij geen bier meer kreeg.

Tussen de ruzie en het naar binnen gooien van de brandbom in de shoarmazaak zaten enkele uren. De officier vindt dat daaruit blijkt dat de inwoner van Stadskanaal niet in een opwelling heeft gehandeld.

Had veel erger kunnen aflopen

,,Door de brandstichting is gevaar ontstaan voor goederen en ook levensgevaar voor personen. Het had veel erger af kunnen lopen als de brandweer niet op tijd was geweest en dat allemaal om een geringe aanleiding.”

De advocaat van de verdachte, Iris Djordjevic, vroeg de rechtbank om de man in afwachting van inhoudelijke behandeling van de strafzaak vrij te laten. ,,Het onderzoek is afgerond. Mijn client heeft er een groot persoonlijk belang bij om vrij te komen. Hij heeft een bedrijf en inkomsten zijn hard nodig. Hij heeft meerdere schulden openstaan bij de belastingdienst.”

De advocaat wees erop dat twee verdachten zijn opgepakt op verdenking van de brandstichting in de shoarmazaak. De andere verdachte, een 52-jarige man uit Stadskanaal, is na twee nachten cel vrijgelaten. ,,In hoeverre is sprake van maatschappelijke onrust als mijn cliënt in vrijheid wordt gesteld gezien het feit dat de medeverdachte ook nog vrij rond loopt. Het is nooit zijn bedoeling geweest dat het zo ver zou komen. Mijn cliënt heeft ook een lange en oprechte excuusbrief geschreven aan de gedupeerde.”

Verdachte blijft in cel

De officier vindt het risico te groot om de man vrij te laten en het feit dat hij heeft gepleegd te ernstig. Een deskundige moet nog rapporteren over zijn psychische gesteldheid. De rechtbank heeft bepaald dat de verdachte vast blijft zitten. De strafzaak wordt 30 maart inhoudelijk behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe