,,Je mag op de noodknop drukken, maar ik heb wapens”, heeft een overvaller (25) van een tankstation in Schoonoord tegen een kassamedewerkster gezegd. De vrouw was na de overval zo overstuur dat zij met hartkloppingen is overgebracht naar het ziekenhuis.

De verdachte werd vrij snel na het misdrijf opgepakt in zijn woning in Schoonoord, waar hij toen nog woonde. Voor de rechtbank in Assen verklaarde hij donderdag dat de overval op 4 november vorig jaar een schreeuw om hulp was. Het gebeurde op klaarlichte dag, rond kwart over 12 in de middag. De overvaller droeg een bivakmuts.

,,Ik heb heel duidelijk gezegd dat ik alleen de kassa wilde en dat ik haar niets aan zou doen”, zei de verdachte. ,,Ik had wel twee messen bij me, die zaten in mijn mouwen. Die had ik altijd bij me omdat ik zo paranoïde was. Het ging helemaal niet goed met mij. Ik zat zwaar onder de drugs. Van speed word je hartstikke paranoia.”

Kassa leeggehaald

Na de arrestatie heeft de overvaller bij de politie verklaard dat hij tegen de vrouw achter de kassa heeft gezegd: ,,Geef me geld. Ik wil geen wapens pakken en je een traumatische ervaring bezorgen.” De medewerkster deed haar handen omhoog. De man heeft daarop de kassa leeggehaald en ongeveer 200 euro meegenomen.

Het slachtoffer is volgens de rechter een 40-jarige vrouw die zich zwaar bedreigd heeft gevoeld. Zij heeft een slachtofferverklaring overgedragen aan de rechtbank. ,,Na de overval heb ik de deur op slot gedaan, op de alarmknop gedrukt en mijn vader gebeld, want die was het dichtste in de buurt. Toen ben ik in elkaar gezakt”, staat in haar verklaring.

Groetjes van die domme overvaller

De verdachte verklaarde dat hij spijt heeft wat hij haar heeft aangedaan. De man heeft de kassamedewerkster ook een excuusbriefje gestuurd. Onder het briefje stond zijn naam en: groetjes van die domme overvaller.” De verdachte vertelde dat hij al vanaf zijn elfde jaar speed, cocaïne en ghb gebruikt. Zijn vader zou aan alcohol en drugs verslaafd zijn. ,,Hij heeft mij vaak mishandeld.”

De overvaller is een paar keer vrijgekomen uit voorarrest onder de voorwaarde dat hij zich in een verslavingskliniek liet behandelen. ,,De eerste kliniek was niks, daar werd ik gepest. In de tweede kliniek heb ik het verneukt. De derde kliniek was een slechte kliniek. De vierde was goed, maar toen had ik een terugval.”

Kliniek

Deskundigen vinden dat hij moet worden behandeld in een forensisch psychiatrische kliniek (FPK), maar het was donderdag niet duidelijk wanneer er plek voor hem is. De verwachting is dat die duidelijkheid er op korte termijn wel is. De rechtbank wil binnen vier weken van de reclassering weten wanneer de man vanuit de gevangenis in een kliniek geplaatst kan worden. Er wordt binnen een maand een nieuwe zitting gehouden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank