Tegen een 34-jarige man uit Coevorden heeft het Openbaar Ministerie in Assen een celstraf geëist van 40 maanden voor het plegen van dertien inbraken.

De verdachte sloeg in het laatste halfjaar van 2020 toe bij instellingen, verzorgingshuizen en bedrijven in Coevorden, Emmen en Emmer-Compascuum.

Inbreker had een vaste werkwijze

Het viel de politie op dat de inbreker een vaste werkwijze had. De dief hamerde eerst het sleutelkastje van de muur en kwam vervolgens binnen met de sleutel. Die nam hij mee om enkele dagen later opnieuw in te kunnen breken.

Camera’s registreerden de inbraken

De man uit Coevorden kwam letterlijk in beeld, doordat camera’s de inbraken opnamen. Hij werd begin december in zijn woonplaats aangehouden bij een vriend, waar hij op dat moment verbleef. De agenten vonden in die woning een deel van de gestolen buit. In de woning van zijn vriendin in Coevorden lag nog meer gestolen goed.

Zijn vriendin moet nog voor de rechter verschijnen

De man bekende een deel van de inbraken. Hij deed dit alleen, zei hij tegen de rechter. Op de camerabeelden dook ook meermalen zijn vriendin op. Of ze zat naast de verdachte in de auto, of ze stond op de uitkijk. De vrouw moet later voor de rechter verschijnen. De officier van justitie noemde de man een calculerende inbreker. Hij heeft pas willen verklaren, nadat hij zijn dossier in mocht zien.

Strafblad van vijftien kantjes

De man heeft een strafblad van vijftien kantjes, dat begint in 2002. Hij wordt al jarenlang door de reclassering begeleid, maar die verstandhouding is slecht, zei hij tegen de rechter. Voor een toekomst volgens de wet is volgens deskundigen een klinische opname nodig. De verdachte wil geen klinische opname, tenzij dit in de plaats komt van een celstraf.

‘De schade is enorm’

De officier van justitie had met het oog op een behandeltraject een deels voorwaardelijke celstraf willen eisen. Nu de man hier niet aan wil meewerken, ziet ze daarvan af. De Coevordenaar heeft volgens de aanklaagster in een korte periode vaak toegeslagen en bij sommigen zelfs meerdere keren.

„De schade is enorm. Op dit moment geldt een stevige afstraffing”, zei de aanklaagster. Ze eiste een schadevergoeding van 4500 euro voor enkele gedupeerden.

De advocaat van de Coevordenaar vond minder feiten bewezen. Een celstraf van twee jaar is volgens hem het absolute maximum.

De rechter in Assen doet op 4 mei uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe