Man (51) uit Oosterhesselen accepteert verbreken geheime relatie niet, wanhopige vrouw doet aangifte van stalking

De man uit Oosterhesselen is veroordeeld voor stalking. Foto: Jan de Boer

Een verliefde man doet rare dingen, heeft hij bij de politie verklaard. De verdachte (51) uit Oosterhesselen woont samen als hij in het geheim een liefdesrelatie krijgt met een vrouw die hij nog kent van de middelbare school. De man kan niet accepteren dat zij de relatie verbreekt.

De inwoner van Oosterhesselen zit vrijdag ogenschijnlijk rustig voor de politierechter in Assen. Hij wordt verdacht van langdurige stalking.

De vrouw heeft hem keer op keer verteld dat zij geen contact meer wil. Maar hij blijft haar lastig vallen met appjes, sms-berichten, mails en telefoontjes. Soms krijgt zij wel tientallen mails op een dag. De man laat ook weten dat hij in de buurt is, wat haar heel angstig maakt. Dat gaat maanden, meer dan een jaar zo door. Uiteindelijk doet de vrouw aangifte van stalking.

De verdachte is op het oog een doodgewone man. Hij heeft geen strafblad. Bij de politierechter vertelt hij schijnbaar emotieloos over hoe het allemaal zo gekomen is. ,,We gingen soms samen wandelen. Later is het meer geworden. We kregen een relatie en hadden het heel fijn samen.” De liefdesrelatie was geheim. Zijn partner wist heel lang van niets. Ze wonen nog steeds samen.

Hij belooft te stoppen keer op keer

Uit het dossier blijkt dat het slachtoffer hem eind 2017 laat weten dat ze wil stoppen met de relatie. Al vrij snel wordt duidelijk dat hij zich daar niet zomaar bij neerlegt. Hij stuurt haar continu berichtjes. Zij laat hem duidelijk weten dat ze geen contact meer wil.

Hij belooft te stoppen. Keer op keer. Toch blijft hij haar lastigvallen. Niet alleen met een stroom aan berichtjes en soms nachtelijke telefoontjes: hij laat bloemen bij haar bezorgen, brengt zelf suikerbrood en bestelt spullen op haar naam.

Het slachtoffer gaat naar de politie. Hij wordt aangesproken door een agent. Ook daarna stopt hij niet.

Er komt een officieel stopgesprek op het politiebureau. Ook dat helpt niet. ,,Ik wilde gewoon met haar praten. Ik kon altijd heel goed met haar praten. Dat miste ik thuis”, zegt de man tegen de rechter.

Nachtmerrie

De vrouw is wanhopig. Zij heeft een nieuwe vriend en wil met rust gelaten worden. In februari 2019 doet zij aangifte. ,,Wat een mooie droom leek, is een nachtmerrie geworden”, zegt de vrouw in de rechtbank. ,,Je bent ziek. Je hebt een behandeling nodig. Ik heb nooit gedacht dat dit mij zou overkomen. Ik moest doorgaan met de aangifte anders zou hij me mijn hele leven blijven achtervolgen.”

Volgens de officier van justitie is overduidelijk dat de stalking belastend is geweest voor het slachtoffer. ,,De toekomst vind ik moeilijk in te schatten, ook omdat hij niet volledig open is naar zijn partner. Dat baart mij wel zorgen. Hij heeft thuis uiteindelijk wel verteld over zijn geheime relatie, maar niet over deze strafzaak. Hij draagt dus nog steeds een geheim met zich mee.”

Bulldozer

Net als de officier acht de politierechter bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan stalking. ,,De wijze waarop de verdachte inbreuk heeft gemaakt op haar privéleven is buitengewoon groot. Het heeft meer dan een jaar geduurd. U bent voortdurend met haar bezig geweest. Telkens beloofde u te stoppen, maar u ging door als een soort bulldozer.”

De man uit Oosterhesselen is veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Hij mag geen contact met de vrouw opnemen en moet zich melden bij de reclassering.

menu