Man (80) stapt naar tuchtrechter voor beschadigd gebit na rugoperatie

Na een operatie aan zijn rug in juli 2015 werd een 80-jarige man uit Emmer-Compascuum wakker met twee losse tanden in zijn mond. Hij sleepte de anesthesioloog en een neuroloog van het Scheper Ziekenhuis in Emmen voor de rechter.

De man meldde de losse tanden aan de verpleging, zei hij tijdens de zitting bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen. ,,En toen ze eruit vielen heb ik gebeld.” Hij kreeg tijdens de operatie een buis in voor de beademing. Tijdens de intubatie zouden de tanden eruit zijn geduwd.

Er viel hem tuchtrechtelijk niets te verwijten zei de specialist: ,,Gebitsschade na een intubatie is een complicatie die van tevoren aan de patiënt wordt gemeld.” Nieuwe implantaten kosten de man 4000 euro. De schade wilde de man op de arts verhalen. Het tuchtcollege behandelt geen schadevergoedingen. Hiervoor moet hij naar de civiele rechter.

Op de verkeerde plek

Maar er ging meer mis, zei de man. Hij sleepte ook een neuroloog voor de tuchtraad. Hij was op de verkeerde plek van de wervelkolom geopereerd. De man hield klachten na de operatie. Tijdens een scan in juni 2016 kwam aan het licht dat niet op de juiste plaats was geopereerd.

De neuroloog trok het boetekleed aan. ,,Ik heb twee keer gemeten. Toch ging het fout. Dit is een voorkomende complicatie bij dergelijke operaties”, zei de neuroloog tijdens de zitting. De man is later in Duitsland geopereerd: ,,Sindsdien zijn de rugklachten verdwenen”.

Het tuchtcollege doet 26 juni uitspraak in beide zaken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.