Man die Klazienavener om het leven bracht, wil af van tbs

De tbs-behandeling van de man (33) die in 2006 Rocky van Sauers om het leven bracht, moet met een jaar worden verlengd. Dat vindt het Openbaar Ministerie. De man zelf wil af van tbs.

Richenel J. is in 2007 veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij had in zijn huis aan de Torflang in Emmen na een nachtje stappen ruzie gekregen met het slachtoffer. De man stak het slachtoffer vijf keer met een mes, waarvan twee in het hart. J. vluchtte en liet het slachtoffer bloedend achter. Hij dook onder in Zwolle, waar hij een week later werd opgespoord.

Onbegeleid verlof

Voor de rechtbank in Assen is dinsdag gesproken over de verlenging van de tbs van J. Hij verblijft in de Forensisch Psychiatrische kliniek in Assen. De man mag met onbegeleid verlof. J. vindt zelf dat hij lang genoeg behandeld is. Hij gebruikt medicatie voor zijn schizofrene stoornis. Deskundigen schatten in dat er op korte termijn termijn geen risico is dat J. weer ernstige strafbare feiten pleegt, maar op de middellange termijn wel.

Weer blowen

De behandelaars kunnen niet uitsluiten dat hij buiten de kliniek gaat stoppen met medicatie en weer gaat blowen. De kans op een terugval is dan groot. Een medewerker van de kliniek adviseert om de tbs met een jaar te verlengen en toe te werken naar een vorm van beschermd wonen. J. wil dat niet. ,,Ik wil terug naar een gezin.” Volgens de deskundigen is de relatie van J. met zijn vriendin verre van stabiel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.