Man kraakte woning in Diever na rondleiding makelaar

Foto: ANP

Voor het kraken van een woning in Diever is een 40-jarige man uit Wapenveld (Gelderland) veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een week. Via de civiele rechter werd de woning in april 2018 ontruimd.

De woning stond een lange tijd te koop. De 40-jarige stapte vorig jaar in januari naar de makelaar en liet zich als potentiële koper door het huis leiden. Hij zag dat een dakraampje op een kier stond. Een paar dagen na de rondleiding drong de man via dat openstaande raampje de woning binnen. Hij woonde daar enkele maanden, samen met een vriend.

Drugsprobleem

Het was ‘noodzakelijk wonen’, zei de kraker tegen de rechter. Hij had geen dak boven het hoofd en een drugsprobleem. De woning stond toch een poos leeg, zo redeneerde de man en hij kon daar wel zolang ‘gratis wonen’. Aan de illegale bewoning kwam een einde, toen de makelaar voor de deur stond met gegadigden voor de woning.

De eigenaar uit Noord-Holland liet het huis ontruimen en zag dat de krakers een enorme ravage achter hadden gelaten. Hij verhaalde de kosten op deze ongewenste bewoners. De rechter wees een schadebedrag van 300 euro toe. De man uit Wapenveld had nog een oude voorwaardelijke straf boven het hoofd hangen. Die straf, een werkstraf van dertig uur, moet hij nu ook uitvoeren.

Persoonlijke omstandigheden

De rechter hield in zijn straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Die heeft hulp gezocht voor zijn drugsprobleem en zijn leven schijnbaar gebeterd.

De officier van justitie kon niet vertellen of de tweede kraker ook nog voor de rechter moet verschijnen. ,,Dit is mij onbekend”, zei de aanklager.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu