Man uit Hooghalen dronken op tractor: 'Niet gemerkt dat ik verkeersregelaar over voet reed'

Laveloos gingen de mannen (25 en 35) uit Hooghalen en Hijken achter het stuur van hun twee antieke tractoren zitten. Een verkeersregelaar bij het oldtimerfestival in Appelscha werd door de jongste man over de voet gereden.

,,Ik heb er niets van gemerkt”, verklaarde de man dinsdag voor de rechtbank. De verkeersregelaar weet zeker dat het wel is gebeurd. Een dokter heeft geconstateerd dat hij een flinke kneuzing had aan zijn voet. De verkeersregelaar droeg veiligheidsschoenen. ,,Dat is maar goed ook, want anders had hij zijn voet makkelijk kunnen breken”, stelde de voorzitter van de rechtbank.

Hele dag bier gedronken

De 25-jarige verdachte bezocht september vorig jaar samen met zijn kameraad (35) het oldtimerfestival in Appelscha. Ze waren in de ochtend met hun oldtimertrekkers naar het festival gereden. De oudste man heeft bij de politie verklaard dat zij aan het einde van het de ochtend zijn begonnen met drinken van bier. Toch zijn de mannen tegen zes uur in avond op hun tractoren gestapt. Ze wilden naar eigen zeggen hun voertuigen verplaatsen.

Verkeersregelaars zagen hoeveel de mannen gedronken hadden. Zij probeerden hen volgens de officier van justitie te beletten om een terrein op te rijden waar veel mensen waren, ook ouders met kinderen. Een verkeersregelaar heeft verklaard dat de oudste verdachte in zijn blauwe tractor als een gek op hem afkwam rijden. Hij kon naar eigen zeggen nog maar net wegspringen. Ook de andere trekkerbestuurder reed volgens getuigen als een gek.

Agressief

Toen de verkeersregelaar hem tegenhield, zou de man hebben geroepen: ‘Aan de kant anders rij ik over je heen’. De inwoner van Hooghalen deed de motor van zijn trekker aan en reed door, over de voet van de verkeersregelaar. Ook zou hij nog op een andere verkeersregelaar zijn ingereden en een andere vrijwilliger hebben bedreigd. Omstanders zeggen dat hij heel agressief overkwam.

Klemgereden door politie

De twee mannen zijn uiteindelijk klemgereden door de politie. Uit een blaastest bleek dat zij veel te veel hadden gedronken. De 35-jarige verdachte ontkende bij de rechtbank dat hij op de verkeersregelaar is ingereden. Zijn medeverdachte weet er weinig meer van. ,,Dat komt door de drank”, verklaarde hij. De officier van justitie hield er bij strafbepaling rekening mee dat de mannen nooit eerder voor soortgelijke feiten zijn veroordeeld.

Tegen de jongste verdachte is een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 1000 euro geëist. De man uit Hijken hoorde een werkstraf van 60 uur en een geldboete van 950 euro eisen. Tegen beide mannen is een grotendeels voorwaardelijke rijontzegging van een jaar (proeftijd twee jaar) geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.