Ex-tbs'er Matthias M. opgepakt in moordzaak Halil Erol uit Steenwijk (update)

Deze foto van Erol werd verspreid na zijn vermissing.

Een 42-jarige inwoner van Meppel is vrijdagmorgen aangehouden. Het zou gaan om Matthias M., die eerder tbs had gekregen na de moord op een 29-jarige vrouw in Noordwolde. De man wordt nu verdacht van betrokkenheid bij moord op de destijds 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk.

Halil Erol, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010. Later dat jaar en in 2013 werden lichaamsdelen teruggevonden op verschillende plekken in het land.

De politie van Oost-Nederland bevestigt dat de man eerder in deze zaak is gearresteerd. Het zou om Matthias M. gaan. Hij is al eerder veroordeeld voor doodslag. In 1997 vermoordde M. de toen 29-jarige fysiotherapeute Anne-Marie van Loon. Ze werd in de nacht van 10 op 11 oktober 1997 bij de Spokeplas in Noordwolde doodgeschopt door de toen 20-jarige M. na een mislukte vrijpartij.

Bekijk hieronder een tijdlijn met alle gebeurtenissen tot nu toe op een rijtje.

Ex-tbs’er

M. kreeg in april 1998 acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd voor doodslag met verkrachting. M. zou nu voor de tweede keer zijn opgepakt in de zaak rond Halil Erol.

Sporen

De 42-jarige M. werd aangehouden naar aanleiding van nieuw forensisch onderzoek. Op destijds aangetroffen spullen zijn sporen aangetroffen die in de richting van aangehouden verdachte uit Meppel wijzen.

Donderdag vond aanvullend, forensisch onderzoek plaats bij de toenmalige woning van de aangehouden man uit Meppel aan de Jan Sluytersstraat in Meppel.

Veel onduidelijkheden

Rond de moord op Halil Erol, die op 6 februari 2010 voor het laatst levend is gezien, hangt een deken van onduidelijkheid. Het spoor van Erol, op dat moment een werkloze automonteur en vader van twee dochters, zou volgens de politie al eerder op die dag - rond half vier in de middag - eindigen bij vrienden in Meppel. Bij de woning aan Jan Sluytersstraat in Meppel zou Erol zijn twee dochters hebben afgezet.

De politie ging er lang van uit dat Halil Erol op 6 februari 2010 voor het laatst werd gezien bij zijn ex-vrouw in Steenwijk. Daar zou hij z’n laptop hebben gehaald. Zijn ex zei dat ze ‘een gezellige avond hadden’. Rond middernacht stapte hij het duister in om niet terug te keren. De ex zegt dat ze de volgende ochtend vroeg nog was gebeld met het toestel van Erol. Ze was daar ‘net te laat’ bij geweest om de telefoon op te pakken.

Hoofd Erol spoorloos

Uiteindelijk ontstond er twijfel of het bezoek in Steenwijk er ‘s avonds wel is geweest. In de zomer van 2010, werd de ex van Erol ingerekend voor verhoor. Ook Matthias M. (toen 33 jaar) werd toen gearresteerd, maar werd net zoals de ex-vrouw na een voorarrest weer vrijgelaten.

Erol zelf bleef spoorloos, maar op 8 maart 2010 werd zijn auto brandend aangetroffen in Haren bij Groningen. De nummerborden werden op een auto bij Zoetermeer en Rotterdam gespot. Een trucje, vermoedt de recherche om hen op een verkeerd spoor te zetten.

Over het lot van Erol bleef veel onduidelijk. Tot zijn armen en benen in een bepaald soort polyester zak werden gevonden in de Steenwijker Aa. Drie jaar later vonden wandelaars Halils romp in natuurgebied de Kiersche Wijde bij Wanneperveen, gewikkeld in een half vergaan judopak van het merk Matsuru. Het hoofd en handen van Erol zijn nooit gevonden.

Woning in Groningen

In 2017 werd na een tip een woning aan de Doornbosheerd in Groningen doorzocht. Toen werd een 39-jarige inwoonster van de stad aangehouden. De politie had een tip gekregen dat in die woning het lichaam van Erol in stukken zou zijn gezaagd, maar er werden geen sporen aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie heeft sinds het begin van de zaak een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. De beloning van vijftienduizend euro is nog steeds beschikbaar.

menu