Man uit Wijster rooft spullen voor Gambia-projecten uit bouwkeet op TT-circuit

Een 33-jarige man uit Wijster kreeg vrijdag van de rechtbank in Assen 120 uur taakstraf opgelegd. In december 2016 ging hij aan de haal met de spullen van de Riders voor Health, een stichting die zich inzet voor projecten in Gambia.

De stichting maakte gebruikt van een bouwkeet op het terrein van het TT-circuit voor de opslag van hun spullen. Hun voorraad bestond onder meer uit petten, badges, kratjes schaalmodellen van motoren, vrachtwagens en de coureurs Andrea Dovizioso, Valentino Rossi en Marc Márquez.

De opbrengst van de verkoop van deze zaken was bestemd voor het goede doel. Het stichtingsbestuur kreeg in de ochtend van de 14 december een melding dat er was ingebroken. De leden troffen een ravage in en rondom de keet.

Bandensporen

De meeste schappen waren leeg en hier en daar lagen kratten en spullen verspreid over de grond. Bij een aangrenzend, twee meter hoog hek werd een gat ontdekt. De dader had achter dat hek een auto met aanhangwagen gebruikt om de spullen af te voeren, bleek uit de aangetroffen bandensporen.

Op de deur van de keet zat verder een bloedspoor. Het dna wees naar de man uit Wijster. Die bekende meteen na aanhouding. Toen hij begreep dat hij gestolen had van een goed doel, schaamde hij zich diep, vertelde hij de politie. Hij gebruikte met regelmaat speed en in die periodes vielen principes en moraal weg, vervolgde hij. Hij was dan alleen met zichzelf begaan zei hij. De man was overigens niet komen opdagen in de rechtszaal.

‘‘Verschrikkelijk’ dat iemand zoiets doet’

Leden van de stichting waren wel aanwezig tijdens de zitting. Een geëmotioneerde woordvoerder noemde het ‘verschrikkelijk’ dat iemand zoiets doet. ,,Bij ons komen de inkomsten voor een euro per stuk binnen. We zijn ontzettend diep geraakt door wat is voorgevallen. Ik ben er nog boos om. Eigenlijk ben ik blij dat de verdachte er vandaag niet is.’’

De rechtbank sprak van een ‘trieste diefstal’ en van een klap in het gezicht van de betrokken vrijwilligers. Naast de werkstraf moest de man ook een schadevergoeding betalen van 4000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.