Mannenkoor Vries viert 25-jarig jubileum: van Bach tot Daniël Lohues

Al 25 jaar delen ze lief en leed met elkaar: de mannen van het Mannenkoor Vries. Ter voorbereiding op het jubileumconcert op zaterdag 9 november kijken ze terug en blikken ze vooruit.

Net als iedere woensdagavond, staan ook deze avond de 31 leden van het Mannenkoor Vries klaar in een halve cirkel. Voor hen en achter de piano zit dirigent Emile de Jonge. Zodra de eerste tonen van de muziek van het nummer Kärlekens tid klinken, valt het koor in. Vol passie, uit volle borst en zonder enige valse noot wordt het Zweedse nummer ten gehore gebracht. Niet dat de mannen enig idee hebben van wat ze precies zingen, bekent Jans Haveman tussen de repetities door. ,,Kijk, we schrijven het fonetisch op en zo zingen we het ook”, lacht hij.

Medley van ABBA

Het mannenkoor bestaat dit jaar 25 jaar en komt voort uit het gemengd koor Animato. Toen in 1993 een groep vrouwen bij het concert een medley van ABBA zong, pakten ook de mannen hun kans. ,,Het was in een tijd dat de shantykoren als paddenstoelen uit de grond schoten”, vertelt Johannes Venema. Venema is één van de leden die al vanaf het begin bij het koor betrokken is. ,,We gingen bij een volgend concert zeemansliederen zingen. Dat beviel zo goed, dat we een shantykoor begonnen.”

Waar leden van het shantykoor eerst ook lid moesten zijn van het gemengde koor, ging de koren eind jaren 90 ieder zijn eigen weg. ,,Toen kregen we ons eigen bestuur en werd het allemaal wat professioneler.” Met de komst van dirigent Emile de Jonge ging het koor vanaf 2007 geleidelijk over op populaire koormuziek. Of zoals Haveman het samenvat: ,,Van Bach tot Daniël Lohues.” De Jonge legt uit: ,,Ik zag het helemaal niet zitten, dirigent worden van een shantykoor. We hebben samen de muziek aangepast en zijn van een één- naar een driestemmig koor gegaan.”

Vriendengroep

In de afgelopen 25 jaar groeide de groep mannen uit tot een echte vriendengroep. Ze maakten bijzondere dingen mee, zoals het bezoek van een koor uit Noorwegen. Maar er vonden ook veel verdrietige gebeurtenissen plaats, bijvoorbeeld het overlijden van enkele leden. ,,We hebben bij verschillende afscheidsceremonies gezongen”, vertelt Venema. ,,Dat is zo zwaar. Ik heb eens het eerste stuk niet mee kunnen zingen, zo emotioneel was ik.”

Maar ook de leuke momenten beleven ze samen. Denk aan een pensioen, een jubileum of een trouwfeest. ,,Al die gebeurtenissen zorgen ervoor dat je hecht wordt. Dat maakt je een vriendengroep”, zegt Haveman. De anekdotes vliegen over tafel. Vooral aan oud-dirigent Jan Koning bewaren de mannen mooie herinneringen. ,,Toen we voor het eerst bij hem op gesprek gingen, vertelde hij wel dirigent te zijn, maar alleen maar geestelijke liederen te kennen en geen shantymuziek”, buldert Venema van het lachen. ,,Maar uiteindelijk is hij wel acht jaar gebleven.” Haveman vult aan: ,,Hij kon mensen met een kwinkslag op hun plek zetten. Dan zei hij: ‘Je kunt mooi zingen, maar als je dat nou wat zachter doet, wordt het nog mooier’.”

Toekomst

En hoe zien de mannen van het koor de toekomst? Verwachten ze ook een vijftigjarig jubileum te kunnen vieren? De vraag doet ze glimlachen. ,,We zien het ledenaantal teruglopen, al gaat het gelukkig niet snel”, legt Egge Groenwold uit. ,,We hebben afgesproken dat we stoppen als we minder dan twintig leden hebben, maar dat duurt nog wel even. De dertig redden we sowieso wel.”

Het koor viert het jubileum met een speciaal concert op zaterdag 9 november in de Bonifatiuskerk in Vries. Kijk voor meer informatie op mannenkoorvries.nl.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.