De ooievaar is langsgeweest in Wildlands: woensdagochtend is in de stal van het dierenpark in Emmen een mantelbaviaan geboren.

Het is de eerste keer sinds de heropening van het dierenpark op 19 mei dat er gezinsuitbreiding is in de bavianengroep. Ook voor deze moeder is het de eerste keer.

‘Alleen mannetjes krijgen een naam’

,,Gelukkig is de vader zeer ervaren en hij houdt een oogje in het zeil”, zegt Hanneke Wijshake van Wildlands. ,,Baby-bavianen klemmen zich de eerste twee maanden stevig aan hun moeders buik, pas daarna verhuizen ze naar de rug en zie je ze af en toe ook al los lopen. Na een halfjaar verandert hun zwarte vacht naar een meer bruine kleur.”

De bavianen-baby heeft nog geen naam. ,,Alleen de mannetjes krijgen een naam. We weten nu nog niet of het een mannetje of een vrouwtje is, omdat de baby aan moeder zit vastgepakt. Als het jong daarna loskomt, wordt het dier ook gechipt.”

Dit jaar al tien jongen

In Wildlands lopen in totaal ongeveer 120 mantelbavianen rond. ,,Dit jaar zijn er al tien jongen geboren. Vergeleken met andere jaren is dat een redelijk gemiddelde”, zegt Wijshake.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe