Marc (19) haalt bewoners uit brandend pand in Veenoord: 'Dit had veel erger kunnen aflopen'

Een foto van de brand in Veenoord en een foto van Marc Miltenburg. Foto: VanOost Media/Facebook

De 19-jarige Marc Miltenburg uit Veenoord twijfelde in de nacht van zaterdag op zondag nacht geen moment toen hij bij de buren de vlammen uit het dak zag slaan. Hij redde alle bewoners. „Ik ben zó blij, want dit had veel erger af kunnen lopen.”

Hij moet nog een beetje wakker worden zondagochtend. Veel slaap heeft Miltenburg niet gehad. Hij kwam zondag ’s nachts half drie thuis van een avondje met vrienden. Net op het moment dat hij de gordijnen van de woonkamer wil dichtslaan, schrikt hij zich te pletter.

„Ik hoorde een soort doffe knal en zag opeens vlammen uit het huis komen. Ik wist dat daar acht woningen onder hetzelfde dak zaten en dacht: ‘Oh, jongens. Dit is niet goed!’, waarop ik direct 112 heb gebeld en heb gezegd dat ze met politie, brandweer en ambulances moesten komen.”

Op alle deuren en ramen gebonkt

En dat niet alleen. Al rennend trok hij zijn schoenen aan, op weg naar het brandende complex. „Ik ben naar binnen gerend en heb daar op alle deuren geklopt en op ramen gebonkt. Sommigen dachten eerst nog dat er was ruzie buiten was, maar toen ik schreeuwde dat ze allemaal naar buiten moesten gaan, stonden ze ook snel op straat.” Ook aan de buitenkant van het pand maakte Miltenburg zoveel lawaai hij kon.

Een bewoonster kon niet meer naar buiten via de normale weg. Met een andere buurtbewoner heeft Miltenburg haar naar beneden kunnen krijgen. Ondertussen belde hij nog twee keer met de hulpdiensten. „De tijd verliep op dat moment zo raar, het kon me allemaal niet snel genoeg gaan.” En even later haalde de tiener nog een hondje uit de vuurzee.

Na een laatste check of alles en iedereen in veiligheid was gebracht, kwam Miltenburg tot zichzelf. „Pas toen realiseerde ik wat er eigenlijk was gebeurd. Ik had wel een borreltje gehad die avond, maar ik was in een klap weer nuchter.”

Onbewoonbaar verklaard

De bewoner in wiens woning de brand ontstond, was niet thuis. Twee bewoners zijn na de de brand in een hotel ondergebracht, de rest bij familie of vrienden. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. De politie gaat niet uit van brandstichting. De woningen op de bovenverdieping zijn onbewoonbaar verklaard en de benedenwoningen hebben zware schade opgelopen.

De exacte schade wordt vandaag opgemaakt. Woningbouwvereniging Woonservice is met een aannemer op zoek naar andere huisvesting voor de mensen die niet terug kunnen naar hun woning.

Marc Miltenburg ziet zichzelf niet als held

Miltenburg zelf heeft astma, maar heeft na zijn daden alleen wat last van zijn stem. Verder geen brandwonden of benauwdheid door de rook. Ondanks alles ziet Miltenburg zichzelf niet als een held. „Normaal ben ik een type dat dichtklapt of snel onder de indruk is. Maar vannacht heb ik daar helemaal niet bij stilgestaan. Ik vond het zo belangrijk, dat ik helemaal niet met mezelf bezig was. Nu we wat verder zijn, ben ik vooral dankbaar dat het zo is gelopen. Er is natuurlijk veel schade, maar er is niemand gewond. Dat stukje blijdschap overheerst nu toch wel.”

menu