Marcos R. gehoord over granaatexplosie die zijn broer veroorzaakt zou hebben

De broer (32) van ex-militair Admilson R. (33) wordt volgende maand gehoord over de explosie in een Nederlands legervoertuig in Afghanistan in 2010.

Op bevel van het militaire gerechtshof doet het Openbaar Ministerie opnieuw onderzoek naar de explosie in Uruzgan. Destijds werden twee Nederlandse militairen er korte tijd van verdacht dat zij de granaat tot ontploffing hadden gebracht. Eén van hen was Hoogevener Admilson R., die dit jaar met zijn broer Marcos tot levenslang is veroordeeld vanwege drie roofmoorden in Drenthe. De ander was Erik Groenendijk, die ternauwernood de explosie overleefde. Hij stelt nu dat R. verantwoordelijk is.

Onderzoeksrechter

Het hof vindt dat er nog geen volledig onderzoek is gedaan naar het scenario van Groenendijk en zijn advocaat Sébas Diekstra. Broer Marcos R. moet worden gehoord, omdat Admilson tegen hem heeft gezegd dat hij de handgranaat heeft gegooid. Of R. aan het getuigenverhoor meewerkt, is niet bekend. Het verhoor staat half september gepland bij een onderzoeksrechter in Arnhem en is achter gesloten deuren

Eerherstel

Het Openbaar Ministerie heeft van het hof de opdracht gekregen om nader onderzoek te doen, waarbij de aannemelijkheid van het scenario dat Admilson R. van dichtbij de granaat heeft gegooid dan wel onderhands heeft geworpen of gerold, centraal staat. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek wordt afgerond. Erik Groenendijk hoopt dat het tot een strafzaak komt, zodat hij eerherstel krijgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.