Mariniers De Punt: 'getuigen zijn aantoonbaar leugenachtig'

De marinecommandanten die verantwoordelijk waren voor het beëindigen van de treinkaping in De Punt noemen de verklaringen dat er kapers zijn geëxecuteerd "aantoonbaar leugenachtig." Een van de getuigen die in 2011 een verklaring heeft afgelegd was volgens hen geen marinier.

Dat meldt De Telegraaf. De oud-officieren hebben de identiteit van een van de getuigen ontdekt. Bij navraag bij legerleiding bleek dat de getuige geen marinier was. De getuige werkte wel voor defensie, maar was volgens de commandanten bottelier: een medewerker verantwoordelijk voor eten en drinken.

De oud-officieren konden de identiteit van de andere getuige niet achterhalen. Toch is zijn verklaring volgens hen ook leugenachtig. De getuige claimt dat er bij de briefing voor de bevrijding van de trein én bij die voor de bevrijding van de basisschool in Bovensmilde is gezegd dat er geen kapers in leven mochten blijven. Volgens de commandanten kan de getuige niet weten wat er in beide briefings gezegd is, omdat ze tegelijk plaatsvonden, op twintig kilometer afstand van elkaar.

Volgende week doet de rechtbank in Den Haag uitspraak over een rechtszaak die door nabestaanden van twee kapers is aangespannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.