Marjo J. Rijkeboer (nadat ze net geknipt was).

Marjo uit Roden betaalt dubbel bij de kapper om ondernemers te helpen na de lockdown: 'Stop met schreeuwen en kom ook in actie'

Marjo J. Rijkeboer (nadat ze net geknipt was). Eigen foto

Ze leest het in de kranten, ziet het op de journaals. Ondernemers hebben het moeilijk. Marjo J. Rijkeboer (68) uit Roden komt in actie. Zodra het weer kan, gaat ze dubbel betalen. Bij de kapper, bij de koffiezaak of bij de bloemenstal. „Ik hoop dat veel meer mensen dit gaan doen."

Het gaat haar aan het hart. Al die verhalen van ondernemers die naar adem happen, die geen klant meer zien. Corona. Zaak dicht. Weg inkomen.

De overheid trekt de knip. Maar, vindt Rijkeboer: waarom doen we zelf niks? „Ik ben opgevoed als gereformeerd meisje. Een wijsheid uit de bijbel: 'Als je twee mantels hebt, geef er dan één weg'. De overheid steunt de economie, maar kan het niet veel makkelijker en sneller?"

'Ik ben van de protestgeneratie'

Marjo J. Rijkeboer was eerder raadslid voor de PvdA in Hoogeveen. Toen ze afscheid nam in 2004 kreeg ze geen bloemetje. Ze hield zich niet stil, maar haalde de krant, Dagblad van het Noorden. „In de fractie ging ik altijd over de bloemetjes. En dan ben je zelf aan de beurt en dan doet niemand het."

Het geeft maar aan: Rijkeboer houdt zich niet stil. Ze is 'van de protestgeneratie'. „Wat zanger Van Morrison doet, dat vind ik dus geweldig." De Ierse muzikant maakt, samen met Eric Clapton, protestsongs tegen de lockdown.

'Geschreeuw, dat helpt niet'

En toch kan protesteren niet het enige zijn, vindt ze. „Dat geschreeuw. Het helpt niet. In de Tweede Kamer zie ik het ook. Ze luisteren niet meer naar elkaar." En juist nu, bepleit ze, is begrip en kalmte nodig. „Niet elkaar de tent uit vechten, maar een beetje zorgen voor elkaar. Daar gaat het om."

Ze heeft haar bedenkingen bij sommige maatregelen, is geen fan van mondkapjes. En toch zegt ze, moeten we ons soms schikken naar de regels. „Ik ben geen fan van Rutte, maar hij zit aan het stuur van de tanker. Als ik dan aan dat stuur ga trekken, dan slaat de boel om."

Dubbel betalen

Ja, belooft ze, ze gaat het echt doen, dat dubbele betalen. Kost de kapper straks 22 euro? Dan zal zij 44 euro neertellen. „Tja. Ik heb toch ook een knipbeurt gemist? Anders had ik het ook betaald. Na de vorige lockdown heb ik overal ook veel meer fooi gegeven."

Ze denkt terug aan lang geleden. De tijd van de verzuiling. Waarbij de gereformeerden naar de gereformeerde bakker gingen. „Ik wil die verzuiling niet terug, echt niet. Maar ik heb er wel veel over nagedacht waarom we dat deden." Help elkaar de winter een beetje door. Die gedachte. En dat gaat ook in deze tijd op.

Ook zij ziet veel minder mensen in de lockdown. De onderbuurman van 85 komt wel op bezoek. De beste man ziet vrijwel niemand meer. „Anderen bij wie hij koffie ging drinken zijn schichtig. Want wat als? Maar hier komt hij wel. We zijn niet bang, we moeten er zijn voor elkaar en doen wat je kunt."

Oog voor de kwetsbaren

Oog voor elkaar. Want de kwetsbaren gaan ten onder, vreest Rijkeboer. Ze ziet het ook bij winkeliers. „De slijter mag open, maar de boekhandel niet. De ene bloemenwinkel is brutaal en zet een stalletje buiten. De ander is netjes en durft dat niet te doen. In die tijd zitten we nu. Brutalen hebben de halve wereld."

Rijkeboer zou anderen willen oproepen mee te doen. En nee, niet iedereen kan dat betalen, dat snapt ze ook. „Maar mensen zoals ik, ouderen, die het geld hebben en graag iets willen doen? Op deze manier kunnen we heel direct iets bijdragen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu