De voor doodslag op Halil Erol veroordeelde Matthias M. (43) gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Dat stelt zijn advocaat Tina Westerhof. De rechtbank in Zwolle veroordeelde de Meppeler donderdag tot tien jaar gevangenisstraf en tbs.

Westerhof laat per mail weten: ‘Ik ben erg teleurgesteld in deze beslissing van de rechtbank. Hoger beroep komt er zeker’. In hoger beroep staat Tony Boersma van het gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoor Kuijpers & Nillesen M. bij. Die kan nu nog niets zeggen over de zogeheten ‘puzzelmoord’ omdat hij M. nog niet ontmoet heeft en het dossier nog niet heeft bestudeerd. 

Moreel appèl

Sébas Diekstra staat de in Duitsland woonachtige broer en zus van Erol bij als slachtofferadvocaat. Hij vindt het niet meer dan logisch dat hoger beroep volgt, aangezien M. elke betrokkenheid altijd ontkend heeft. Diekstra deed namens de nabestaanden een moreel appèl op de veroordeelde M. om informatie te geven over waar het hoofd en de handen van Erol zouden kunnen zijn. Die zijn nooit gevonden.

Diekstra: ,,Geen straf kon de nabestaanden hoog genoeg zijn voor degene die hun dierbare heeft gedood. Zij hopen dat de opgelegde straf en maatregel de maatschappij uiteindelijk maximaal zal beschermen.’’ De advocaat van de dochters van Erol, Liesbeth Aarts, wilde geen commentaar geven op het vonnis.

Halil Erol, toen 34 jaar, verdween begin 2010 plotseling uit Steenwijk na een bezoekje aan zijn ex-vrouw. Een maand later werd zijn auto uitgebrand teruggevonden in Haren. Weer enkele maanden later, in juni 2010, vond een medewerker van het waterschap in een watertje bij Steenwijk de armen en benen van Erol in een zak. In 2013 volgde de vondst van andere lichaamsdelen van Erol in een moeras bij Wanneperveen, Erols hoofd en handen zijn nooit teruggevonden.

Sporenonderzoek

De politie heeft in de loop der jaren meerdere verdachten op het oog gehad. Ook Matthias M. -die in 2010 net van zijn tbs-status na het doden van een vrouw in 1998 af was- werd al eens opgepakt maar weer vrijgelaten. Juni vorig jaar werd Matthias M. weer gearresteerd. Nieuw, door moderne technieken mogelijk gemaakt sporenonderzoek bracht toen aan het licht dat er DNA-materiaal van M. zat op de dekbedhoes en de Ikea-stoelhoes waarin de lichaamsdelen van Erol waren verpakt. 

De ex-vrouw van Erol, Hatice A., en de ex-vriendin van Matthias, Mirjam K., gelden nog als verdachten van betrokkenheid bij de dood van Erol. Het Openbaar Ministerie moet nog een besluit nemen over hun vervolging. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe