Maximumsnelheid op weg Norgervaart niet naar 60 km

De maximumsnelheid op de N373, de weg tussen Norgerbrug en Huis ter Heide, wordt na de reconstructie niet verlaagd van 80 naar 60 kilometer.

‘Het scheelt maar 45 seconden op hele route’

Dries Zwikker (50Plus) sprak die wens uit tijdens een informerende bijeenkomst van de gemeenteraad over de aanpak van de 3,1 kilometer lange weg langs de Norgervaart en rand van de Asser wijk Kloosterveen. Na een aantal ongevallen is besloten de weg te herstructureren en de oversteken veiliger te maken. Een lagere snelheid draagt daar aan bij, zei Zwikker. ,,Het scheelt maar 45 seconden op de hele route.’’

Lagere snelheid vergt ingrijpender reconstructie

Projectmanager Foppe Koen van de provincie Drenthe zei dat 60 kilometer op wegen als de N373 niet mogelijk is. ,,Daarvoor moet de weg nog ingrijpender worden gereconstrueerd. En afwisselend 60 en 80 kilometer zorgt voor verbrokkeling.’’

3e Ontsluitingsweg Kloosterveen komt nog

Albert Smit (PvdA) wilde weten of de lang gekoesterde wens om de verkeerssituatie bij de Norgerbrug te verbeteren ook in het plan zit. Daar wordt in overleg met de bewoners nog een apart plan voor gemaakt, zei Koen. De derde ontsluitingsweg voor Kloosterveen wordt dan ook meegenomen, zo legde hij uit.

Die nieuwe ontsluitingsweg is nodig voor een goede afwikkeling van het verkeer in de snel groeiende nieuwbouwwijk. Gisteren nog sloot de gemeente een akkoord met Ter Steege Bouw Vastgoed voor de bouw van 174 woningen. De ontsluiting wordt gedacht bij de rotonde van de Balkenweg, de Hoofdvaartsweg en de N371, de weg richting Smilde. Provincie en gemeente steggelen al geruime tijd over de verdeling van de kosten.

De raad liet zich ook informeren over het mobiliteitsplan. Daartoe wordt de komende jaren 5,4 miljoen gestoken in maatregelen om de mobiliteit, met name op de fiets, te verbeteren. Ook worden gevaarlijke situaties aangepakt.

Vooruitlopend op de vaststelling van het mobiliteitsplan wordt een van de gevaarlijkste kruisingen in Assen al onder handen genomen. Het gaat om de kruising Europaweg-West met de Rijnstraat en de Groen van Prinsterenlaan. De verkeersregelinstallatie (VRI) is afgeschreven en de kruising zelf voldoet ook niet meer aan de verkeerstechnische richtlijnen.

De noodzakelijke vervanging van de VRI is aanleiding geweest voor de gemeente om met gebruikers in gesprek te gaan en de wensen te inventariseren. Zo is overleg gevoerd met onderwijsinstellingen (De Boei, Meander en ProAssen), vervoersdiensten, Veilig Verkeer Nederland, de fietsersbond en direct aanwonenden. De aanpak, waar de raad zich nog over uit moet spreken, gaat 875.000 euro kosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.