Leerlingen van mbo-zorgopleidingen in Drenthe gaan helpen bij het vaccineren in het nieuwe grote prikcentrum bij het TT Circuit in Assen. Ze zullen geen coronavaccins inspuiten, maar andere zorgtaken verrichten.

GGD Drenthe gaat volgende week in gesprek met mbo-scholen in de provincie om te bespreken hoeveel leerlingen kunnen helpen en welke taken ze kunnen uitvoeren. ,,We hebben geen personeelstekort, we laten de leerlingen op deze wijze praktijkervaring opdoen”, zegt Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe.

Het gaat in eerste instantie om leerlingen die een zorgopleiding volgen. ,,Ze doen geen vaccinaties, daarvoor hebben we genoeg personeel. Het gaat om ondersteunende taken zoals begeleiding van mensen die gevaccineerd zijn. Mensen moeten een kwartier blijven, omdat het coronavaccin bij sommigen bijwerkingen geeft. Ook moeten er nogal wat administratieve handelingen worden verricht.”

Maandag open voor tests, 18 januari voor vaccins

Het nieuwe vaccinatie- en testcentrum bij het TT Circuit gaat maandag open. Dan kunnen mensen er alleen nog terecht voor een coronatest in een van de zestien straten. Op 18 januari start het vaccinatieprogramma. De prikstraten worden strikt gescheiden van de teststraten om besmettingen te voorkomen. Landelijk wordt geregeld wie er wanneer wordt gevaccineerd. Iedereen krijgt daarvoor een oproep.

Gezien het aantal beschikbare vaccins, denkt de GGD Drenthe dagelijks zo’n 300 mensen te kunnen prikken. Assen heeft het enige grote vaccinatiecentrum in de provincie.

Personeel verpleeghuis eerst

Net als in de rest van het land zijn in Assen de zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en wmo-ondersteuning als eerste aan de beurt. Ze krijgen via hun werkgever een oproep.

Het kabinet liet dinsdag weten te overwegen ook thuiswonende 60-plussers als een van de eersten te willen vaccineren. Zij vormen een kwetsbare groep en kunnen zelfstandig naar het vaccinatiecentrum komen. Volgens het advies van de Gezondheidsraad werkt het BioNtech/Phizer-vaccin boven verwachting goed bij mensen van 60 jaar en ouder.

Verpleeghuisbewoners mogelijk later

Mogelijk dat verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling later door de huisarts of instellingsarts in de instellingen worden geprikt.

De tweede groep die gevaccineerd wordt zijn mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie en hun zorgverleners. Pas dan komt ziekenhuispersoneel aan bod, al dringen medisch specialisten en ziekenhuizen er op aan hen eerder in te enten om zo de zorg te kunnen waarborgen. De laatste groep die een prik mag halen, bestaat uit mensen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie.

Twee vaccins

Er zijn vooralsnog twee vaccins beschikbaar. Zorgmedewerkers krijgen het vaccin van BioNtech/Pfizer ingespoten. Bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking krijgen het Moderna-vaccin toegediend, omdat het andere vaccin voor hen minder geschikt is.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe