Het Openbaar Ministerie heeft de zaak omtrent de geslagen Coevorder wethouder Jan Zwiers aangemeld voor mediation. Een bemiddelaar bekijkt of beide partijen er onderling uit kunnen komen.

Eind oktober werd Zwiers geslagen door een bewoner van het woonwagenkamp in Steenwijksmoer. De wethouder van BBC2014 kwam daar poolshoogte nemen in verband met een overleg dat hij later die dag zou hebben met Plaatselijk Belang Steenwijksmoer, onder meer over de rommel op het kamp.

Blauw oog en kapotte bril

Een van de bewoners was klaarblijkelijk niet gediend van het onverwachte bezoek en slingerde wat verwensingen naar Zwiers’ hoofd, die werden gevolgd door een rake klap. De in Aalden woonachtige wethouder hield er een blauw oog, een kapotte bril en een scheur in zijn broek aan over.

Hij deed direct na de mishandeling aangifte bij de politie. Zijn belager zette óók koers naar het politiebureau, omdat hij vond dat Zwiers hem juist had aangevallen. Hij werd aangehouden en verhoord.

Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen. Het OM heeft besloten eerst mediation in te zetten. Daarbij is het streven dat partijen samen hun conflicten oplossen via bemiddeling van een onafhankelijke derde.

,,De mediator komt waarschijnlijk in juni met een advies over een eventuele afdoening van deze zaak’’, zegt een woordvoerster van het OM. ,,Het kan alsnog een rechtszaak worden, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat het advies wordt: seponeren, maar wel een schadevergoeding.’’

Zwiers: Dader moet wel schuld bekennen

Zwiers heeft aangegeven open te staan voor de mediation. Wat doorgaans als nadeel wordt gezien van mediation, namelijk dat er geen principiële en openbare uitspraak komt, heeft hij ondervangen door een voorwaarde aan de bemiddeling te stellen. ,,Hij wil dat de dader schuld bekent. Dat is voor hem een principe-ding’’, aldus zijn woordvoerster.

Het is nog niet bekend of de bewoner van het woonwagenkamp wil meewerken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe