Meeden en Monden samen naar Den Haag voor strijd tegen windturbines

Actievoerders tegen windturbines uit Meeden en de Drentse Veenkoloniën bundelen hun krachten. Op 5 oktober gaan ze samen met bussen naar Den Haag.

,,Wij gaan daar op de trom slaan om de politiek wakker te schudden’’, zegt Jan Nieboer die namens de gezamenlijke actiegroepen in het gebied Oostermoer en de Drentse Monden de actie coördineert.

Nieboer beschouwt 5 oktober als een uitgelezen moment omdat dan in de Tweede Kamer de evaluatie van het energieakkoord op de agenda staat. ,,Als tegenstanders uit Noord-Nederland willen wij ons samen profileren en op een democratische manier de gekte van de duurzaamheidsgedachte achter windturbines opnieuw benadrukken.”

Strijd

Nieboer wil nog eens duidelijk maken dat hij blijft vechten tegen de komst van 45 windturbines in de veenkoloniën, maar dan wel met geoorloofde middelen. Praktijken als brandstichting, zoals waarschijnlijk is gebeurd met de kapschuur van windboer Ten Have, en betonnen blokken op maisakkers, waar machines zich op stuk kunnen bijten, zijn wat hem betreft uit den boze.

Overigens hebben zich, voorzover bekend, geen nieuwe incidenten voorgedaan in het Mondengebied. Jan Wiechertjes die in 1e Exloërmond een loonbedrijf runt, zegt: ,,Ik verwerk alleen bieten, aardappels en granen, maar ben tot op heden gelukkig geen problemen tegengekomen.”

De politie gaat na de brand bij de windboer niet extra surveilleren in de omgeving. Woordvoerder Ron Reinds: ,,Het is de eerste melding die bij ons binnenkomt. En bovendien moet nog bewezen worden dat het om brandstichting gaat en dat er een relatie is met de plaatsing van windmolens.”

Alert

De burgemeesters van Borger-Odoorn en Aa en Hunze hebben na de brand contact gehad over de brand in het Mondengebied. ,,Collega Jan Seton heeft me er over geïnformeerd. Niet meer dan dat”, zegt Eric van Oosterhout van Aa en Hunze.

Over andere incidenten, als kettingen op landerijen van windboeren of bedreigingen, is hem niets bekend. ,,We moeten het ook niet groter maken dan het is. We houden het in de gaten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.