Meer Drentse en Groningse ebook-leners

Het aantal Drenten en Groningers dat via de bibliotheek ebooks leent, stijgt licht. Een landelijke campagne om het uitlenen van digitale boeken te promoten heeft zijn vruchten afgeworpen, stelt Biblionet Drenthe.

Biblionet leent sinds 2014 ebooks uit aan leden van aangesloten bibliotheken. Zij moeten dan online wel een apart account aanmaken. Dat loopt nog niet bepaald storm, maar er is wel groei. In de eerste twee maanden van 2016 zijn er in Groningen 1680 accounts bijgekomen (12.905 in totaal). In Drenthe kwamen er 966 nieuwe accounts bij (10.002 in totaal).

Een landelijke campagne bracht in januari en februari ebooks-uitleen onder de aandacht. De verwachting is dan ook dat de groei afzwakt. Vincent Rotermundt van Biblionet Drenthe: „Ongeveer 7,5 procent van onze Drentse leden heeft een ebook-account. Landelijk zal dat weinig verschillen. Ik verwacht dat het aantal langzaam blijft stijgen, al vlakt de explosiviteit waarschijnlijk wel weer af.”

Het aantal leden dat in een jaar minstens één ebook leent, stijgt sneller. In heel 2015 waren er in Drenthe 4827 mensen die een digitaal boek hebben geleend, in Groningen waren dat er 5842. In de eerste twee maanden van 2016 zijn dat er al 3010 in Drenthe en 4231 in Groningen.

Rotermundt is tevreden over de resultaten, maar is er nog veel te winnen. „We hebben ongeveer 11.000 ebooks in onze collectie. We mogen lang niet alles aanbieden en het overgrote merendeel van onze boeken is al wat ouder.” Hij ziet wel verbetering. „Er zijn een paar uitgevers die boeken tegenwoordig sneller als ebook aanbieden. Van iemand bij de Koninklijke Bibliotheek hoorde ik ook dat uitgevers steeds minder schichtig zijn wat betreft digitale leen.”

Dat Nederlandse bibliotheken ebooks überhaupt uitlenen, is volgens Rotermundt vrijwel uniek in de wereld. „België probeerde het ook, maar heeft de handdoek in de ring gegooid. Het is technisch best lastig om het systeem goed te laten draaien. De boeken moeten namelijk worden gedownload, maar na een paar weken ook weer automatisch worden gewist. Uitgevers willen natuurlijk niet dat lezers de boeken gewoon kunnen houden.”

Toch blijven de digitale boeken in Nederland een ondergeschoven kind. Rotermundt: „Slechts zo’n tien procent van alle verkochte boeken in Nederland is een ebook, terwijl aanbieders als Bol.com er al vijf jaar in handelen. We merken wel dat het aantal illegale boekdownloads afneemt, omdat het legale aanbod stijgt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.