Meer aandacht voor De Arend en De Hoop

De Arend, De Boezemvriend en De Hoop. Klinkt als een nieuwe serie speciaalbieren. Maar dat is het niet. Het zijn namen van Drentse molens.

Waarschijnlijk zegt het de meeste mensen weinig wanneer ze bovengenoemde namen horen. Daar moet verandering in komen, vindt Molenstichting Drenthe.

Masterplan Drentse Molens

Daarom kwamen donderdagmiddag 85 vertegenwoordigers van de Drentse molenwereld naar Noord-Sleen om te praten over hoe ze van de molens een toeristische attractie kunnen maken. ,,Na de zomer brengen wij het Masterplan Drentse Molens uit’’, zegt Geert Roeles, voorzitter van Molenstichting Drenthe.

,,Concrete ideeën zijn er nog niet, maar de bijeenkomst was vooral bedoeld om draagvlak te creëren onder molenaars, stichtingen, gemeenten en de provincie’’, zegt Roeles.

Markt

Onder andere Gert-Jan Hospers, economisch geograaf en hoogleraar city- en regiomarketing, gaf tips over de kansen van de molens als attractie. Yvonne Cornax van Marketing Drenthe sprak de deelnemers toe over hoe ze hun molen in de markt kunnen zetten.

Roeles: ,,Het was een inspirerende middag en iedereen heeft aangegeven mee te willen werken. Dus hier spreekt een tevreden voorzitter.’’

Vanzelfsprekend

Wanneer je aan een buitenlandse toerist vraagt waaraan denken bij Nederland, dan noemen ze: tulpen, kaas en natuurlijk molens. Roeles: ,,Voor ons is het volstrekt normaal dat molen ons landschap sieren. Maar Nederlanders nemen zelf zelden een kijkje.’’

Om meer bekendheid te genereren moet er ook een professionaliteitsslag worden gemaakt. ,,Onlangs hebben wij onze website vernieuwd. Dat is één van de eerste stappen om zichtbaarder te worden voor het publiek’’, zegt Roeles.

Samenwerken

Daarnaast moet de molenwereld meer samenwerken. ,,Totaal staan er 35 molens in Drenthe. Waarvan maar liefst 15 in Geopark de Hondsrug. Laat ze meer de handen ineen slaan en onderling verbinden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.