Meer asbest vrijgekomen na brand Orvelte

Bij de brand in Orvelte aan het Oranjekanaal waarbij vijftienduizend kippen omkwamen is meer asbest vrijgekomen dan eerst gedacht werd. Twee aangrenzende percelen, een fietspad en een stukje berm zijn besmet en afgezet.

Dat bevestigt de gemeente Midden-Drenthe. De eigenaren van de percelen zijn vanochtend op de hoogte gebracht. Het fietspad vlak achter het bedrijf aan het Oranjekanaal Noordzijde is afgezet, net als het stukje berm waar de asbest is gevonden.

Maandagochtend vroeg vatte een legkippenschuur vlam en brandde compleet af. Het dak van de schuur was van asbest. Omdat het redelijk windstil was, werd in eerste instantie aangenomen dat de asbest zich niet verder verspreid had dan de grond van het bedrijf zelf. Dat blijkt niet te kloppen.

De gemeente heeft mensen ingezet om de asbest van de openbare ruimte te verwijderen. De buren van het legkippenbedrijf zijn in gesprek met verzekeraars over de verwijdering van de asbest van hun grond. Zij hoeven hun huizen niet uit. Over de gezondheidsrisico’s voor mensen die tussen gister en vandaag over het fietspad zijn gereden, kan de gemeente niets zeggen.

Aan de beschadigde elektriciteitskabels wordt nog gewerkt. Drie stroomkabels van de hoogspanningsmast recht boven het legkippenbedrijf knapten door de hitte van het vuur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.