Meer dan 30.000 bezoekers: organisatie ‘heel erg tevreden’ over ingelaste nazomerkermis in Assen

Blije gezichten op de Asser kermis. Foto: Marcel Jurian de Jong

De ingelaste nazomerkermis op het Veemarktplein in Assen is een doorslaand succes geworden, aldus mede-organisator Sander ten Bosch. Hij zegt dat de kermis ‘super verlopen’ is.

,,Het was tevoren erg lastig in te schatten wat we konden verwachten. Maar het aantal bezoekers bleek meer dan verwacht. Het afgelopen half jaar zijn door corona zo veel evenementen afgelast dat mensen er gewoon weer aan toe zijn ergens wél heen te kunnen. Dat zag je ook terug in de prima sfeer.”

De nazomerkermis is georganiseerd in de plaats van de jaarlijkse TT-kermis, die sneuvelde door de corona-uitbraak. Van vrijdag 4 september tot en met dit weekend heeft het Veemarktplein vol attracties gestaan. Voor veel exploitanten was het de eerste kermis van dit geplaagde seizoen, ze moesten er hun installaties voor uit de winterstalling halen.

Maximaal duizend mensen tegelijk

De gemeente Assen stond de ingelaste kermis toe, op voorwaarde dat de coronaregels strikt zouden worden nageleefd. De organisatie had voor looproutes gezorgd. Bezoekers jonger dan 18 jaar kregen een geel polsbandje; zij hoefden onderling geen afstand te houden. Zowel bij de ingang als bij de uitgang van het terrein hielden ‘tel-camera’s’ bij hoeveel mensen precies op de kermis waren. De afspraak was: maximaal duizend tegelijk.

,,Dat systeem werkte goed”, blikt Ten Bosch terug. ,,Bij het begin van dit laatste weekend, vrijdagavond net voor negenen, hebben we voor het eerst mensen bij de entree tegen moeten houden omdat we even aan die duizend bezoekers zaten. Het was lekker zomeravondweer, dan blijven mensen graag wat langer hangen.”

Volgens de mede-organisator waren vooral het reuzenrad, de Booster , de Breakdance en ‘de gokstraat’ populair bij de kermisgangers.

Meer dan 30.000 bezoekers

In totaal hebben volgens een ‘heel erg tevreden’ Ten Bosch meer dan 30.000 mensen de Asser nazomerkermis bezocht. ,,Dat is meer dan we tevoren hadden ingeschat.” De jaarlijkse kermis tijdens het TT-festival telde soms 15.000 bezoekers op één avond, weet hij. ,,Maar die vergelijking moet je eigenlijk niet maken. Het TT-festival is een merk, daarvoor komen hordes mensen van heinde en verre naar Assen. Dan rijden er volle harmonicabussen door de stad, die heb ik nu niet gezien.”

Dit laatste weekend gold een samenscholingsverbod rond het kermisterrein. De Asser burgemeester Marco Out besloot hier vrijdag toe, naar aanleiding van klachten over overlastgevende jongeren. Het samenscholingsverbod moest het de politie eenvoudiger maken op te treden.

De overlastgevende groep was ‘niet zo groot’, beweert Ten Bosch. ,,Laten we het probleem ook niet groter maken dan het was. Ik schat dat 95 of misschien wel 98 procent van alle kermisbezoekers gewoon blije mensen waren.”

Out: Er waren grote groepen aan het klieren

De burgemeester zelf laat desgevraagd weten dat hij vrijdag heeft ingegrepen nadat ‘grote groepen jongeren aan het klieren’ waren geslagen. Dit weekend is er niet meer over overlast geklaagd, aldus Out zondagavond. ,,Of het samenscholingsverbod preventief heeft gewerkt, weet je nooit natuurlijk. Maar dat het vervolgens rustig is gebleven – daar ben ik natuurlijk blij mee.”

Out vertelt dat deze week al een evaluatie plaatsvindt van de op de kermis genomen coronamaatregelen: ,,Wellicht komen daar verbeterpunten uit naar voren voor toekomstige evenementen.”

menu