Meer dan helft Drentse flitspalen werkt niet

Meer dan de helft van de flitspalen in Drenthe werkt al jaren niet meer. Dat bevestigt het Verkeersparket van het Openbaar Ministerie (OM).

In de provincie Drenthe staan meer dan dertig flitspalen, maar ruim twintig daarvan staan al tijden uit. Deze analoge exemplaren staan er alleen nog maar om hardrijders af te schrikken. Het gros van deze lege flitskasten staat in de gemeente Emmen (minstens zeventien stuks). De overige vijf zijn te vinden in Aa en Hunze.

Het OM heeft de afgelopen jaren alle actieve analoge flitspalen vervangen door digitale exemplaren. ,,Alle functionerende flitspalen in Nederland zijn digitaal. Als er dus ergens nog analoge palen staan, dan werken die niet meer’’, vertelt Ernst Koelman van het Verkeersparket van het OM.

'Ze staan er voor de sier'

En dat is al een tijdje het geval. In 2010 kregen gemeenten en andere wegbeheerders volgens Koelman het aanbod om hun flitspalen over te dragen aan het OM. Dat zou daarna de volledige regie krijgen over het flitspalenbeleid. ,,Maar niet iedereen is op dat aanbod ingegaan. In de palen die niet naar het OM zijn gegaan, werden na een tijdje de filmrolletjes niet meer vervangen. Dus eigenlijk staan ze er al jaren voor de sier.’’

Een belangrijke reden om de flitspalen destijds niet over te dragen, is volgens gemeenten het eisenpakket van het OM. Dat wil de palen alleen nog maar op bewezen verkeersonveilige plekken. En daar voldoen de locaties van deze analoge flitspalen niet aan. ,,Als wij de palen hadden overgedragen, dan waren ze direct opgeruimd’’, stelt een woordvoerster van Aa en Hunze. Die gemeente koos er daarom voor om de flitspalen te behouden vanwege het afschrikwekkende effect.

Verwijderen analoge flitspalen

Ook in de gemeente Emmen zijn veel analoge flitspalen blijven staan. Dat gebeurde op verzoek van omwonenden en wijk- en dorpsverenigingen. Alleen langs Kanaal A in Emmer-Compascuum staan twee digitale exemplaren die door het OM geplaatst zijn om analoge palen te vervangen.

De gemeente Emmen begint volgend jaar met het verwijderen van de analoge palen. De zeven exemplaren langs de Ermerweg en Nieuw-Amsterdamsestraat blijven mogelijk nog een jaartje langer staan. Aa en Hunze laat de flitspalen vooralsnog ongemoeid.

38.126 flitsboetes

In Drenthe is het aantal flitspalen het afgelopen decennium met bijna driekwart teruggedrongen. Stonden er in 2007 nog 63 functionerende palen, nu zijn het er nog 12. In de eerste acht maanden van dit jaar leverden die 38.126 bekeuringen op.

Benieuwd hoeveel mensen door de flitspaal in uw buurt zijn geflitst in de eerste acht maanden van dit jaar? Bekijk dan onderstaande kaart. NB: De flitspaal aan de Hondsrugweg in Emmen heeft maar een overtreding geconstateerd omdat deze begin dit jaar is verwijderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.