Meer en betere spullen voor kringloopwinkels

Kringloopwinkel Het Goed in Emmen. FOTO JAN ANNINGA

Nu de economie weer aantrekt, brengen mensen meer en vooral betere spullen naar de kringloop in Assen, Emmen en Hoogeveen.

„Het is zo druk, zo druk”, antwoordt Willem Hoeve van Het Struunhuus in Assen op de vraag hoe de zaken gaan. „Ik merk dat er veel spul binnenkomt, ook dingen die eigenlijk helemaal niet weg kunnen omdat ze nog zo mooi zijn. Mensen doen weer sneller spullen weg.” En klanten geven tegenwoordig meer uit, merkt Hoeve, die de winst aan goede doelen besteedt. „Ik kan meer mensen blij maken met bijvoorbeeld een dagje uit.”

Taboe

Heidi Pronk, bedrijfsleider van de kringsloopwinkels van Het Goed in Assen, Emmen, Hoogeveen en Roden bemerkt ook een toename in het aantal gebrachte spullen. „Je ziet in een recessie dat minder mensen nieuwe spullen kopen. De economie trekt nu weer aan en er worden meer spullen gebracht. Daarnaast zijn ze zich steeds meer bewust van het milieu. Ze brengen vaker spullen naar de kringloopwinkel, in plaats van ze weg te gooien”, zegt Pronk. „Ik ben heel tevreden. In een tijd als deze zijn steeds meer mensen zich bewust van de kringloop. Er rust geen taboe meer op.”

Verdeeld over de filialen in Drenthe haalde Het Goed in 2016 42.470 goederen op en werden er 70.594 goederen gebracht. Wegens een systeemwisseling zijn de cijfers van 2015 niet beschikbaar. „Maar er is een stijging geweest in 2016”, verzekert Pronk. Ook qua klandizie gaat het goed. „Mensen komen nu meer in beweging. Dat heeft te maken met een mix van factoren. Iedereen is tegenwoordig bezig met tweedehands artikelen, onder andere op creatief vlak. En ook nostalgie is belangrijk.”

Andries Jan Mulder van kringloopwinkel De Wissel, met filialen in Assen, Beilen, Groningen, Schoonoord en Emmen, merkt op dat mensen weer makkelijker huizen laten leeghalen. „Een jaar geleden haalden mensen meestal nog de mooie spullen uit de inboedel om op marktplaats te zetten. Nu laten ze vaker gewoon alles ophalen.” En de spullen die worden aangevoerd zijn van hogere kwaliteit, zegt hij.

Troep

Twee kringloopwinkels die dat beeld niet herkennen zijn Het Zoekertje in Hoogeveen en Kiekshop in Assen. Bij Het Zoekertje is geen verbetering te merken omdat het altijd al goed ging, aldus de eigenaar. Richard Sturing van de Kiekshop: „We hebben wel meer binnengekregen dan een jaar geleden, misschien wel deels doordat we hard werken aan onze naamsbekendheid. Maar we merken dat er vaker troep tussen zit. Mensen zijn zich meer bewust van de waarde en verkopen goede spullen makkelijker online. Vroeger kregen we bijvoorbeeld veel goede kleding. Tegenwoordig zit er meer vieze kleding tussen. Maar qua omzet gaat het goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe