Meer geld voor startersleningen in Tynaarlo

In de dorpskern van Eelde komt toch een parkeerplaats. Ook gaat de gemeente Tynaarlo meer startersleningen verstrekken. Tenslotte legt de gemeente 40.000 euro op tafel voor subsidies die de sociale samenhang in de dorpen versterken.

Deze voorstellen maakte wethouder Nina Hofstra (VVD, Financiën) donderdag bekend. De begroting voor 2016 ligt volgens haar goed op schema en er is wat ruimte voor eenmalige extra uitgaven.

De gemeente krijgt, als de raad met de plannen instemt, een pot van 1,3 miljoen euro bestemd voor leningen. Starters kunnen hiermee een gunstige lening krijgen om een huis te kopen, mensen die al een huis hebben, kunnen geld lenen om hun huis levensloop bestendig te maken of om het energiezuiniger te maken.

Hofstra verwacht dat dit tot nog veel hogere uitgaven voor woningaanschaf of woningverbetering gaat leiden. De provincie heeft een soortgelijke regeling, waardoor er meer geld beschikbaar komt.

Verder wil Hofstra de renovatie van de dorpskern in Eelde beter aanpakken door hier ook een nieuw parkeerterrein te realiseren. ,,We hebben een sober plan gemaakt voor Eelde, waarbij dit eerst achterwege bleef. Nu komen we tot de conclusie dat we het plan beter maken door er toch parkeerruimte te creëren.’’

Tenslotte wil Hofstra lokale initiatieven om de leefbaarheid in dorpen verder te verbeteren ondersteunen met een subsidiepot van 40.000 euro.

Hofstra benadrukt dat het hier om eenmalige uitgaven gaat. Voor de toekomst ziet de financiële situatie van Tynaarlo er niet zo rooskleurig uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.