Nu er hopelijk veel dagen met mooi weer voor de deur staan, trekt de provincie 250.000 euro uit om het toezicht in natuurgebieden te verbeteren.

Het is de laatste tijd erg druk in natuurgebieden en dit leidt tot problemen . Veel bezoekers hebben de natuur ontdekt nu veel attracties en dergelijke gesloten zijn en zij zijn soms minder op de hoogte van gedragsregels met betrekking tot loslopende honden, waar je wel en niet kunt mountainbiken et cetera. Het leidt tot vervelende aanvaringen met toezichthouders.

Parkeerplaatsen en dergelijke

Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is het vooral zaak extra toezicht te houden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij parkeerplaatsen en plekken waar je consumpties kunt krijgen. Dit dan met name tijdens de weekends, wanneer veel mensen er op uit trekken.

Het geld is bestemd voor Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, en Stichting het Drents Landschap (de drie terreinbeherende organisaties) en voor Veiligheidszorg Drenthe. Veiligheidszorg kan extra toezichthouders opleiden, de drie natuurorganisaties hebben dan meer mogelijkheden om hun eigen toezicht op te schalen. De provincie is zelf verantwoordelijk voor het toezicht in de veertien beschermde Natura2000 gebieden die de provincie rijk is, op basis van de Wet Natuurbescherming. Daarnaast vervult zij voor de andere natuurorganisaties een coördinerende rol.

Het provinciebestuur antwoordde eerder al op vragen van de Partij voor de Dieren met de drie natuurorganisaties in gesprek te zijn over een beter toezicht. De afgelopen maanden ontstonden onder meer problemen met schaapskuddes die door loslopende honden werden opgejaagd. De herders werden soms zelfs agressief bejegend toen zij de baasjes hierop aanspraken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe