Meer inhaalverboden voor vrachtwagens op snelwegen in Drenthe en Groningen

Inhaalverbod uitgebreid op snelwegen. Foto: Archief DvhN

Het is een ergernis voor veel automobilisten: vrachtwagens die inhalen en daarmee voor vertraging zorgen.

Over minder dan twee weken geldt op steeds meer snelwegen in het Noorden een uitgebreider of nieuw inhaalverbod voor vrachtwagens.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Nederland was al voor de stikstofmaatregel, de verlaging van de maximum snelheid, besloten dat de inhaalverboden voor vrachtverkeer worden uitgebreid. Dat gebeurt elke vijf jaar in overleg met belangenorganisaties.

Nieuwe verkeersborden gelijktijdig geplaatst

De nieuwe inhaalverboden zouden per 1 januari van dit jaar ingaan. Rijkswaterstaat heeft uit praktische overwegingen besloten om dat te verschuiven naar 16 maart, de dag van de snelheidsverlaging naar 100 (tussen 06.00 uur en 19.00 uur) op plekken waar nu nog 120 of 130 mag worden gereden.

Rijkswaterstaat moet daarvoor alleen al in het Noorden 400 nieuwe verkeersborden met 100 km plaatsen. De 64 nieuwe borden met inhaalverboden worden gelijktijdig geplaatst.

Op veel plekken, zoals op de A7 bij Groningen, geldt nu in de spits al een verbod voor vrachtwagens om in te halen. Dat wordt uitgebreid naar een verbod voor de hele dag. Vrachtwagens mogen daar binnenkort alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur nog inhalen. Tussen onder meer Assen en Hoogeveen op de A28 komt juist een inhaalverbod tijdens de spits.

menu