Meer investeringen en hogere kosten bij het waterleidingbedrijf. Maar gaat de prijs van het water nu ook omhoog?

Waterbedrijf WMD stelt zichzelf met andere boekhoudregels voor hogere kosten. Wat zijn de gevolgen voor de prijzen? De directie schenkt pas in het najaar klare wijn.

Dit bleek maandag tijdens een aandeelhoudersvergadering. Daarbij kwam opnieuw het voorstel ter sprake om de afschrijvingstermijn voor de waterleidingen terug te brengen van 50 naar 35 jaar. Vier weken eerder wilden de aandeelhouders nog niet instemmen met dit plan van WMD-directeur Leo Hendriks, maar nu gingen ze hiermee akkoord. In de tussentijd is er tussen WMD en aandeelhouders overleg over het voorstel geweest.

Hete adem van gemeenteraad Assen

De aandeelhouders zijn de provincie Drenthe en elf Drentse gemeenten -Meppel heeft Vitens als waterleidingbedrijf. In het najaar buigen zij zich over de begroting voor 2018 en komen eventuele tariefstijgingen aan de orde.

Gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) en de Asser wethouder Roald Leemrijse (VVD) waren maandag op voorhand kritisch. Leemrijse heeft de hete adem in de nek van zijn gemeenteraad, die gealarmeerd raakte toen het nieuws over de kortere afschrijvingstermijn naar buiten kwam. ,,De Asser gemeenteraad heeft uitgesproken dat de tarieven zo laag mogelijk moeten blijven’’, zegt Leemrijse. ,,En als de prijzen toch omhoog gaan, moet de directie nut en noodzaak aantonen.’’

Bijl stelt dat, als een tariefstijging wordt voorgesteld, dit goed onderbouwd moet zijn met een investeringsplan.

Zeven jaar geleden ging afschrijvingstermijn omhoog

Toch is er nog weinig duidelijkheid over de gevolgen voor de prijzen. Volgens Hendriks, sinds 2017 directeur, is de kortere afschrijvingstermijn nodig om het bedrag aan afschrijvingen meer in overeenstemming te brengen met het bedrag aan investeringen. Het bedrijf investeert jaarlijks voor 8 miljoen en schrijft voor 4 miljoen af. Ook andere waterleidingbedrijven houden 35 jaar als afschrijvingstermijn, erkent ook Cees Bijl.

Het waterleidingbedrijf besloot echter nog maar zeven jaar geleden om de termijn te verlengen van 35 naar 50 jaar. Hendriks zegt niet te weten waarom destijds is besloten de afschrijvingstermijn te verlengen. Gezien de levensduur van waterleidingen en dergelijke is het volgens hem noodzakelijk om eerder te vervangen.

Maar wat zullen de Drentse klanten merken van de nieuwe boekhoudregels? ,,Mensen zullen vaker zien dat we bezig zijn met vervangen van waterleidingen. Daarmee voorkomen we storingen door kapotte leidingen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.