Meer mis met munitie missie Mali

Behalve mortiergranaten zijn ook anti-tankgranaten en rookgranaten tijdens de missie Mali te warm bewaard. Dat schrijft Defensieminister Klaas Dijkhoff aan de Kamer.

Uit nader onderzoek van Defensie blijkt dat de granaten voor Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven basis Kidal bloot stond aan te hoge temperaturen. Het kan in het Afrikaanse Mali tot over de zeventig graden warm worden.

Naar aanleiding van het harde oordeel begin deze maand van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over het ongeval met een ondeugdelijke mortiergranaat in Kidal, heeft Defensie alle munitie en wapens in missiegebieden opnieuw onderzocht.

Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen

Bij het ongeval in juli 2016 kwamen Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen om het leven en raakte een derde militair uit Groningen zwaar gewond. Ze maakten deel uit van de luchtmobiele brigade in Assen.

Naar aanleiding van het OVV-rapport stapten Defensieminister Jeanine Hennis en commandant der strijdkrachten Tom Middendorp op.

Ook schietverbod voor 81 millimetermortier

Behalve de granaten blijkt ook dat het 81 millimetermortier dat Nederlanders onder meer in Mali en Litouwen gebruiken, niet goed te werken. Het wapen zou drukverlies geven.

Defensie heeft daarom op 13 oktober een schietverbod voor dit mortier afgekondigd. Na het dodelijke ongeval in Mali was het 60 millimetermortier al buiten gebruik gesteld.

Het Nederlandse aandeel in de VN-Minusma-missie in Mali is sinds deze week voor een deel weer operationeel, met uitzondering van Kidal. Dat heeft te maken met de medische faciliteiten die niet aan de Nederlandse maatstaven voldoen.

Gewondenhelikopter haalt tijdslimiet niet

Met name een tijdige evacuatie vanaf de vooruitgeschoven post met de gewondenhelikopter kan de Minusma-leiding niet garanderen. Nederland stelt na het dramatische ongeval harde eisen aan de tijdslimiet.

Dat geldt ook voor het kleine hospitaal in Kidal, waarvan Nederland eist dat er in noodgevallen levensreddende chirurgische ingrepen uitgevoerd moeten kunnen worden.

De behandeling en het vervoer van de zwaar gewonde militair uit Groningen in Kidal liet te wensen over, aldus het OVV-rapport.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.