Meer onderzoek naar wurgzaak Emmen

Het Gerechtshof in Leeuwarden wil meer onderzoek in de zaak van de Emmense wurgmoordenares Bieuwkje O. De zaak is geschorst. Dat heeft het Hof in een tussentijds vonnis bekendgemaakt.

De Emmense wurgde vorig jaar in januari haar man in zijn slaap en wilde daarna bij haar slapende 17-jarige jongste dochter hetzelfde doen. Maar het meisje schrok wakker en zei ‘Mama, wat doe je nou', waardoor een tweede slachtoffer voorkomen werd

O. werd in september dit jaar door de Asser Rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel met dwangverpleging voor doodslag op haar man. Moord kon niet worden bewezen, omdat niet duidelijk was of de vrouw een vooropgezet plan had gehad.

Haar advocaat ging namens zijn cliente tegen dit oordeel in beroep. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep zeven jaar gevangenisstraf met dwangverpleging.

Maar de rechter wil volledige informatie om tot een beoordeling te komen en wil onderzoeken of dwangtbs wel een passende straf is voor de Emmense. Deskundigen constateerden deze zomer namelijk dat de lichtere variant -tbs met voorwaarden- geschikt zou zijn voor O. De reclassering deelde dit standpunt, maar een in het verlengde van dit advies opgesteld maatregelrapport ontbreekt.

Het Hof zou uitspraak doen op 23 december, maar constateert dat het onderzoek op dit moment nog onvolledig is. De zaak wordt voor maximaal drie maanden geschorst, opdat de reclassering de voorwaarden in kaart kan brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.