Meer toeristen naar Drenthe

Drenthe wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Zowel onder Nederlanders als buitenlandse toeristen stijgt het aantal vakanties in de provincie.

Dat blijkt uit het rapport Vrijetijdseconomie Drenthe, gisteren gepubliceerd door Marketing Drenthe in opdracht van de provincie.

Vijfde plek

Het aantal vakanties van Nederlanders in Drenthe bedroeg in 2016 1,7 miljoen. 200.000 meer dan een jaar eerder. Landelijk gezien staat Drenthe daarmee op een vijfde plek met een martkaandeel van 9,8 procent.

Gelderland is de populairste vakantiebestemming onder binnenlandse toeristen, gevolgd door Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Bungalow

Opvallend in Drenthe is het aantal overnachtingen in een bungalow, 54 procent tegenover 37 procent landelijk. Ook is Drenthe bovengemiddeld populair bij gezinnen met jonge kinderen.

De provincies met de meeste inwoners brengen ook de meeste gasten naar de provincie. Ruim 40 procent van de bezoekers is afkomstig uit Noord- en Zuid-Holland. Gelderland en Noord-Brabant zijn samen goed voor 20 procent van de vakanties.

Populair onder Duitse gasten

Ook het aantal buitenlandse toeristen stijgt flink. In de periode van 2012 tot 2016 met 40 procent. Verreweg de meeste toeristen (66 procent van de overnachtingen) komen uit Duitsland, gevolgd door Belgen en Britten.

Topjaar uitgaven

Qua besteding was 2016 een topjaar. Gaven binnenlandse bezoekers in 2012 nog 261 miljoen euro uit aan Drentse vakanties, na een dip liep dat vorig jaar op tot 273 miljoen. Buitenlandse verblijfsgasten spendeerden vorig jaar 111 miljoen euro in de provincie. Ook daarvan komt het grootste gedeelte voor rekening van de oosterburen.

In tegenstelling tot vakanties nam het aantal uitstapjes af, terwijl dat landelijk gelijk bleef. Marketing Drenthe verwacht dat het aantal gasten in de provincie ook dit jaar zal toenemen.

menu