Meer treinen tussen Emmen en Zwolle zijn er zomaar niet

Het duurt nog jaren voordat er op het spoor tussen Emmen en Zwolle een kwartierdienst in de spits mogelijk is. Dit verwachten de gemeente Emmen en gedeputeerde Henk Brink (VVD).

Om extra treinen te kunnen inzetten, is het nodig nabij treinstation Emmen-Zuid een tweede spoorlijn van zo’n 600 meter lengte aan te leggen. Hierdoor kunnen treinen elkaar daar passeren en wordt het mogelijk om in de spits niet twee, maar vier treinen per uur tussen Emmen en Zwolle te laten rijden.

Ook komt er een tweede perron. Eerder deze maand veegde de Raad van State bezwaren van buurtbewoners van tafel. Maar dat betekent niet dat op korte termijn met de klus wordt begonnen.

Van twee kanten te benaderen

,,Ik ga ervan uit dat dit nog wel zeker anderhalf jaar duurt’’, zegt gedeputeerde Brink. Hij wijst erop dat onder meer het bestek nog moet worden gemaakt en dat daarna nog een aanbestedingsprocedure volgt.

Volgens de gemeente kan het nog wel ‘een aantal jaren’ duren voordat met het werk wordt aangevangen. ,,De provincie en ProRail kunnen nu aan de slag met een ontwerp voor aanpassing van het station. Als gemeente maken wij het ontwerp voor het voorplein. Het station is straks van twee kanten te benaderen. Dit gaat om een plein aan de andere kant van het spoor’’, aldus Marianne Tiemens, woordvoerster van de gemeente.

Als beide partijen klaar zijn, worden beide ontwerpen op elkaar aangesloten en zal er een vergunning moeten worden aangevraagd. ,,Er is dan bezwaar of beroep mogelijk tegen het bouwplan, maar niet meer tegen de verdubbeling en uitbreiding van het station’’, zegt Tiemens.

Dertien gezinnen

Volgens buurtbewoners gaan dertien gezinnen veel last krijgen van langsrijdend treinverkeer. Het gaat dan om lawaai en trillingen. Volgens de Raad van State, die de bezwaren van buurtbewoners ongegrond verklaarde, valt dit wel mee. De gemeente gaat met de omwonenden in gesprek over ‘een groene inpassing’ van het nieuwe stukje spoor. De afstand tot de dichtstbijzijnde woningen is zo’n 20 meter.

Hoe lang de aanleg van alle nieuwe voorzieningen gaat duren, is onduidelijk. Bij ProRail was er niemand bereikbaar die daar een goede inschatting van kan maken. Het treinstation Emmen-Zuid werd geopend in 2011 en ligt nabij de wijken Bargeres, Rietlanden en Delftlanden.

Kiosk, zitplaatsen, toiletten

Vorig jaar werd bij het station een tankstation gebouwd, met daarbij een kiosk met zitplaatsen en toiletten. Treinreizigers mogen daar gebruik van maken. Ook werden er extra parkeerplaatsen aangelegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.