Meer vakanties in Drenthe in 2015

Opluchting in toeristisch Drenthe. Na een daling in 2013 en 2014 is het aantal vakanties en overnachtingen in de provincie dit jaar toegenomen.

Dat staat in het vakantieonderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en het NIPO. Gedeputeerde Henk Brink presenteerde de cijfers voor Drenthe donderdagmiddag op het recreatiecongres Tijd voor Verandering in Aalden.

Minder kampeerders
In Drenthe brachten dit jaar 1,52 miljoen mensen hun vakantie door. Dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar, toen 1,49 miljoen vakantiegangers in de provincie verbleven. Met name vakantiebungalows zijn populair, vooral bij jonge gezinnen. Daarentegen wordt er steeds minder gekampeerd. ,,Dat is een trend die je niet alleen in Nederland ziet, maar ook in het buitenland. Het aantal toeristen met een caravan of tent neemt af”, zegt Yvonne Cornax van Marketing Drenthe.

Het aantal overnachtingen in Drenthe is dit jaar ook toegenomen. Het is gestegen van 7,8 miljoen in 2014 naar 8,2 miljoen in 2015. Voor de goede orde, het onderzoek van NTBC/NIPO gaat over de eerste drie kwartalen van het jaar. Bij de overnachtingen zijn vakanties en korte verblijven in hotels meegenomen.

Herstel markt
Vorige maand kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met toerismecijfers over 2014 naar buiten. Die lieten geen rooskleurig beeld van Drenthe zien. De cijfers voor dit jaar zien er volgens het onderzoek van NBTC/NIPO dus beter uit. De onderzoekers spreken van een herstel van de vakantiemarkt in Nederland en ook in Drenthe. Maar aan de topjaren van voor economische crisis, toen 9 miljoen overnachtingen werden geregistreerd, komt Drenthe nog niet.

Drenthe staat net als vorig jaar op plaats vijf van binnenlandse vakanties. Gelderland, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland staan aan kop. Drenthe strijdt om plaats vijf met Noord-Brabant en Overijssel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.